Majorarea impozitelor pe clădiri, amânată
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Deputații au respins majorarea impozitelor pe clădiri
Deputații au respins majorarea impozitelor pe clădiri
Deputații au decis ca majorarea impozitelor pe clădiri să fie amânată.

Majorarea impozitelor pe clădiri a fost amânată pentru 1 ianuarie 2025, potrivit deciziei luate de deputaţii din comisia de buget-finanţe, care au eliminat astfel prevederile introduse de Senat.

Senatorii adoptaseră mărirea impozitelor cu până la 50%. 

Citește și:

Impozite locale 2023. Schimbări privind evaluarea clădirilor nerezidențiale

Este vorba despre schimbări radicale, dar care ridică o serie de probleme. 

Începând din 2023, valoarea clădirilor nerezidențiale va fi stabilită în baza unor studii de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici. Se va ține cont de valorile din studiile de piață aferente anului anterior.

Într-un articol pe această temă, publicația Avocatnet semnalează problemele legate de evaluarea clădirilor nerezidențiale.

1. Studiile de piață pot omite anumite localități

Potrivit noului sistem de impozitare locală, există posibilitatea ca respectivele studii de piață să nu se atingă de anumite localități. Pentru astfel de situații, OG 16/2022 prevede că impozitul pentru clădirile nerezidențiale „se calculează prin aplicarea cotei de minimum 0,5% asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022”.

În acest context, experții în fiscalitate de la NOA Tax&Training recomandă firmelor să întocmească anul acesta un ultim raport de evaluare pe care să-l depună la autoritățile fiscale, astfel încât, dacă e nevoie, acestea să aibă cea mai recentă valoare estimată. Dacă vor să-și facă o idee despre ce șanse sunt ca localitatea în care activează să fie prinsă în studiile de piață, firmele pot consulta expertizele oficiale din perioada 2008 - 2022.

2. Unele clădiri ar putea fi impozitate mai mulți ani la valoarea din 2022

Altă scăpare a noului sistem de impozitare locală este legat tot de acele clădiri nerezidențiale omise de studiile de piață. În aceste împrejurări, anumite clădiri nerezidențiale ar putea fi impozitate, de exemplu, în 2030 tot prin raportare la valoarea care exista în evidențe în 2022. Asta ar putea fi problematic pentru stat, în condițiile în care s-ar încasa un impozit mai mic față de cel care s-ar încasa dacă ar exista date la zi, în 2030, despre valoarea clădirilor respective.

Conform OG 16/2022, în cazul impozitelor locale nu se vor face indexări în funcție de inflație tocmai în ideea că valorile impozabile vor fi actualizate (teoretic) anual prin studiile de piață:

3. Reîncadrarea clădirilor cu destinație mixtă, controversată în cazul sediilor fără activitate

Nu vor mai exista clădiri considerate cu destinație mixtă și nici reguli speciale pentru impozitarea lor, reiese din OG 16/2022, ci acestea vor fi încadrate fie la clădiri rezidențiale, fie la clădiri nerezidențiale, în funcție de destinația majoritară (cea care are un procent de peste 50% din total). Din acest motiv, redacția noastră atrăgea atenția recent că reîncadrările ar putea fi controversate atunci când vine vorba de sedii la care nu se desfășoară niciun fel de activitate economică. Citeșt emai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel