Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Ministrul Muncii a fost întrebat, marţi seara, în direct la Antena 3, ce discuţii au fost cu Banca Mondială referitoare la pensii.
"Am găsit un sprijin enorm în conducerea Băncii Mondiale pentru România. Am avut discuţii repetate, ore întregi, explicându-le pe cifre raţionamentul care stă în spatele a ceea ce practic am susţinut noi, PSD, şi eu de când am preluat ministerul că acel 9,4% (n.r. - ținta din PIB prinsă în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile) nu este îndestulător în primul rând pentru a rezolva inechităţile din sistem, după care ulterior să putem majora veniturile seniorilor acestei ţări pentru că - cu sau fără inflaţie - puterea de cumpărare a părinţilor şi bunicilor noştri este încă mică în România. Le-am explicat de ce nu poate exista o sustenabilitate clară a sistemului din România. (...) Am spus că dacă în România pensia minimă e de 200 de euro iar salariul minim net este de 300 de euro, dacă domnia lor, cei de la Comisia Europeană sau cei din România care cântă prohodul acestor negocieri ar putea trăi cu 200 sau cu 300 de euro pe lună. Toate aceste lucruri le-am îmbrăcat cu cifre, cu date tehnice şi m-am bucurat ca aseară târziu să aud de la conducerea BM că vor fi alături de mine şi de seniorii acestei ţări în această reformă", a răspuns Marius Budăi.
Întrebat cât din puterea de cumpărare au pierdut pensionarii din România în ultimele luni, ministrul Budăi a răspuns: "Undeva clar spre 7-8% numai prin majorările de preţuri care au avut loc până acum şi dacă lucrurile vor continua, din păcate pierderea va fi şi mai mare".
O lege promulgată de președintele Klaus Iohannis permite unei anumite categorii de persoane să se pensionese înainte de împlinitea vârstei standard de pensionare, fără a fi penalizate. Preşedintele a promulgat actul normativ pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Legea are ca obiect de reglementare modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr.263/2010, în sensul extinderii categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acesteia.
Actul normativ introduce localităţile Avram Iancu din judeţul Alba, Işalniţa din judeţul Dolj, Tulcea din judeţul Tulcea în lista zonelor pentru care locuitorii acestora pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare. Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...