Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Așadar, pe fondul discuțiilor din ultima vreme care indică că cele mai mici pensii vor crește mai puțin decât ar fi fost necesar, deputatul a explicat despre cum majorările anunțate anul viitor ar putea rezolvarea inechitățile privind pensiile.
Adrian Solomon este de părere că anumite inechități vor exista mereu pentru că nicio lege nu este perfectă dar în opinia sa ”important este ca cele mai multe sau cele mai evidente să dispară. Cele mai supărătoare erau diferențele de cuantum de pensii pentru un bărbat și o femeie care munceau același număr de ani în aceeași profesie aveau aceleași contribuții dar când se împărțeau anii totali la stagiul maxim de cotizare, pentru bărbați erau împărțite la 35 de ani, cât era stagiu maxim, la femei 32 de ani și lucrul acesta a dus la apariția unei pensii mai mari pentru doamne decât pentru domni. Aceste inechități vor dispărea odată cu dispariția punctajului mediu anual. Se vor calcula punctele de contributivitate totale iar acestea se vor înmulți cu acel VPR (Valoarea Punctului de Referință) care va da un cuantum sensibil mai mare pentru majoritatea pensiilor.”
Noutatea acestor schimbări în ceea ce privește pensiile îi vizează pe cei care au dobândit o anume stabilitate la locul de muncă, anunță deputatul Adrian Solomon, astfel încât, cei care au muncit mai mult de 25 ani, ”să se adauge punctaje mai mari până la 30, la 35 și mai mult de 35 ani. Apare pentru prima oară și o pensie anticipată nouă, dacă ai muncit în această țară 40 ani, poți să ieși la limită de vârstă indiferent de vârsta pe care o ai. Muncești 40 ani, ai dreptul la pensie anticipată, indiferent dacă ai sau nu vârsta de pensionare. Dacă muncești 35 ani poți să intri la anticipată parțială.
Cei care vor munci stagiul minim de cotizare, deci 15 ani, vor fi în jurul acelei cifre. Ceilalți care au muncit o viață și au stagii complete de cotizare dar au muncit în industrii prost plătite, cum ar fi industria ușoară, alimentară sau comerț și au mai puțin de un punct sau mai puțin decât indemnizația socială minimă, vor avea în urma recalculării de la 1 septembrie o pensie dublă, astfel încât vor fi peste 2100 – 2200 lei cuantum de pensie în plată”, a mai spus deputatul.
Urmăriți emisiunea în integralitate la linkul atașat mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...