Majorarea pensiilor. Elena Cristian: ”Asta este șocant”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mircea Coșea: Dacă vor creşte taxele pe proprietatea imobiliară asta înseamnă că atacăm pensionarii
Mircea Coșea: Dacă vor creşte taxele pe proprietatea imobiliară asta înseamnă că atacăm pensionarii
Elena Cristian, analist DCBusiness, a vorbit despre bâlbăiala privind majorarea pensiilor. 

”Avem cele mai mici pensii, cea mai mică pensie medie din Europa, nu mă refer la pensiile nesimțite, și trebuie, fără îndoială, luate măsuri pentru a acoperi măcar rata inflației din acest an. Totul pare ca în povestea aceea cu polițistul bun și polițistul rău. Vine unul și spune trebuie să mărim pensiile, vine celălalt din spate și spune nu avem de unde. 

Cârpim povestea cu energia

Culmea este că PNL este cel care spune că nu avem de unde, partid care nu are ministru de Finanțe. Asta este șocant. Știm că nu sunt bani, cârpim, cumva, povestea asta cu energia și nu ne uităm la ce fac alții, colectarea merge prost, nu-și ating țintele de colectare din bugetul pe anul în curs și vin cu niște promisiuni pe care ei știu că nu au cum să le onoreze.

Nu a infirmat, nu a spus nimic 

L-am întrebat pe ministrul Budăi dacă este adevărat că, la o reuniune pe litoral, au mers pe trei variante: majorare zero, majorare 5%, majorare 12% pentru punctul de pensie. Nu a infirmat, nu a dat o dată, nu a spus nimic, a zis doar că le vor majora. Poate se discută și peste doi ani, când sunt alegeri. Lucrurile sunt atât de în ceață din toate părțile, se dau informații atât de greșite și atât de trunchiate, încât ce să înțeleagă omul de acasă, în condițiile în care pentru un pensionar cu o pensie de 900 de lei contează atât de mult și acele 10%, încât abia așteaptă vești. 

”Ne pregătim de impact”

În plus, nu se vorbește nimic partidul care are Ministerul Finanțelor, ministerul care deține portofoliul cu banii. Deși ar trebui să ne spună: așa stăm acum, din ce se compune bugetul, avem cel mai mic grad de colectare din Europa, nu l-am crescut în ultimii ani aproape de loc, economia nu merge. Cum spunea zilele trecute un om de afaceri de top ”ne pregătim de impact”, a declarat Elena Cristian la România TV. 

Citește și Majorarea pensiilor şi a salariului minim. Budăi, noi precizări după anunţul de miercuri

Ministrul muncii îi dă replica Alinei Gorghiu, după ce aceasta a declarat că în şedinţa coaliţiei nu s-a discutat despre buget şi majorări de pensii şi nici de salarii, aşa cum a anunţat ministrul muncii.

Marius Budăi: "În primul şi în primul rând, eu nu am anunţat măsuri, eu am anunţat propunerile Partidului Social Democrat, care vor fi depuse pe masa dialogului la coaliţie însoţite de analizele noastre. Eu cred că grija faţă de oamenii care muncesc acum, faţă de cei care au muncit şi care ne-au crescut pe noi şi acum sunt în pensie nu ţine de ideologie. Nu o să comentez ce spun colegii mei liberali, eu sper că în coaliţie prin dialog se vor lua aceste măsuri. Noi, PSD ţinem foarte mult la aceste măsuri, le-a am pus pe masa dialogului la coaliţie şi vom discuta şi prin dialog cu siguranţă vom rezolva."

Cu privire la faptul că unii liberali au lansat varianta demiterii sale din funcţia de ministru al Muncii, Marius Budăi  a răspuns: "Eu am spus foarte clar că eu nu comentez aceste declaraţii. Eu am prezentat şi am pus pe masă, repet, pe masa dialogului, la coaliţie aceste propuneri ale Partidului Social Democrat. (...) Nu mă tem. Nu mă tem, nu. V-am spus, nu comentez declaraţiile colegilor, au libertatea lor de a comunica, este problema lor cum comunică. Eu am spus doar poziţia PSD", citează Rador.

Citește și Piața energiei. Elena Cristian: Doi mari distributori amenință cu licența pe masă. Va fi dezastru

”Ce știu eu până în acest moment este că bani sunt din ce în ce mai puțini, că cei din coaliție se ceartă de ore bune cum să scoată această Ordonanță, că nu au toate datele pe masă, că nici Ministerul Energiei, nici ANRE-ul nu au trimis o situație clară, cum ar trebui făcută această compensare și plafonare și că au încercat să mai scoată de undeva niște bani, să mai cârpească bugetul până când le vine vreo altă idee. 

Dar mai știu ceva și o spun în exclusivitate. Știu că doi mari distribuitori, mari distrubitori, dintre care unul cred că este cel mai mare amenință cu licențele pe masă. Ei spun că, dacă Ordonanța trece sub forma sub care a apărut în presă în aceste ultime două zile, ei depun licențele și nu vor să mai activeze pe piața din România. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.

Românii pot cumpăra de azi noi titluri de stat Tezaur

Începând de azi, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru...


pixel