Indexarea pensiilor. Modificare a modului de calcul, pentru ca acestea să ţină ritmul cu rata reală a inflaţiei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pensionari veseli / Foto: Freepik
Pensionari veseli / Foto: Freepik
Inflația afectează pe toată lumea însă cei mai afectați de acest lucru sunt pensionarii care oricum au venituri mici.

Din acest motiv, la Camera Deputaților a fost depusă o inițiativă legislativă care ar urma să modifice Legea pensiilor, respectiv Legea 127/2019.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se invocă inflația care a crescut în august 2022 comparativ cu luna august 2021, la 15,3% (de la 5,1% în 2021), potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică. 

Conform Raportului asupra inflaţiei, elaborat de BNR şi lansat în august 2022, avansul a fost determinat în mare măsură de caracterul relativ mai restrictiv al noii scheme de sprijin pentru plata facturilor la utilităţi adresate clienţilor casnici, precum şi de menţinerea și chiar accentuarea tensiunilor pe pieţele materiilor prime, marcate de prelungirea războiului ruso-ucrainean. 

Totodată se invocă și cele mai mari scumpiri ale preţurilor faţă de cele din august 2021 care s-au înregistrat la gaze (70,64%), energie electrică (36,33%), combustibil (31,48%). 

Inițiatorii spun că în acest context, se impune o reanalizare a mecanismului de majorare a punctului de pensie prevăzut în sistemul public de pensii, mecanism prevăzut în legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. 

Astfel, conform art. 86, alin. (2), litera c), valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2022 (1586 lei) "se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat." 

Din textul menţionat, reiese că punctul de pensie se va majora, începând cu anul 2023, cu rata medie a inflaţiei din anul 2021, care a avut valoarea de 5,1% (conform datelor INS. Or, rata inflaţiei în anul 2022 a înregistrat o creştere galopantă, ajungând la 15,32% în luna august 2022. 

Potrivit celor mai recente date fumizate de INS, preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%. 

Gazele s-au scumpit cel mai mult în anul 2022, în condiţiile în care tarifele au fost mal mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021. 

În acest context, o majorare a punctului de pensie doar cu rata anuală a inflaţiei din anul 2021 nu poate asigura pensionarilor o putere de cumpărare reală, se explică în expunerea de motive.

Creşterea ratei în 2022 este semnificativă și nu poate fi ignorată în raport cu puterea de cumpărare a pensionarilor, una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale în raport cu scumpirile din acest an și cu cele prognozate. 

Inițiatorii legii spun că soluţia în vederea sprijinirii pensionarilor nu este acordarea unor ajutoare/sume/vouchere punctuale, sporadice, care asigură plata facturilor şi asigurarea celorlalte nevoi doar pentru o lună sau două şi care sunt legate de voința factorului politic. 

Solutia reală este majorarea pensiei de o manieră predictibilă, cunoscută în fiecare an, indiferent de partidul politic care se află la guvernare, astfel încât pensionarii să îşi poată organiza în mod corespunzător resursele. 

Se asigură astfel respectarea principiului contributivitătii dar şi corectitudinea, predictibilitatea în raport cu mecanismul majorării cuantumului pensiilor. 

Ce schimbări sunt propuse

Dată fiind creşterea galopantă a ratei inflației în anul 2022, inițiatorii propun majorarea punctului de pensie să se facă în raport cu rata medie anuală a inflație din ultimele 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat astfel încât să se asigure pensionarilor o putere de cumpărare reală, actuală. 

De asemenea, cel de-al doilea indicator utilizat pentru majorarea punctului de pensie va fi 58,5% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicator aferent, de asemenea, ultimelor 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel