Majorarea salariului mediu brut. Românii trebuie să știe care sunt efectele acestei creșteri
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O nouă formă de pensie pe care o pot încasa românii. Care sunt condiţiile şi cum se aplică
O nouă formă de pensie pe care o pot încasa românii. Care sunt condiţiile şi cum se aplică
După cum se știe, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul mediu brut a fost majorat în România. Această creștere a atras după sine o serie de schimbări legate de alte drepturi bănești ale românilor.

Așa cum prevede Legea nr. 318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, câștigul salarial mediu brut a ajuns anul acesta la 6.095 lei, față de 5.380 lei, în 2021. O dată cu această creștere se majorează și:

1. Indemnizația pentru șomaj tehnic decontat este mai mare din acest an, dar nu poate depăși 4.571 lei pe lună (adică 75% din salariu mediu brut), indiferent dacă acest total de 75% din salariul de bază al angajatului depășește această sumă. Statul decontează doar atât și doar până în 31 martie 2022, restul putând fi completat de angajator, dacă deține bani suficienți.

2. Indemnizația lunară acordată profesioniștilor cu activitate redusă sau întreruptă este acum de 4.571 lei (75% din salariul mediu brut) până la data de 31 martie 2022. S-a mărit și indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă, introdusă de OUG 132/2022, la 2.529 lei - 41,5% din salariul mediu brut din 2022 -  indemnizația se acordă pe o perioadă de până la trei luni după terminarea stării de alertă decretată pe teritoriul României.

Citește și Cum sunt cheltuite bugetele la unele ministere. Pe ce se duc banii

Citește și Salariile din retail. Care sunt cele mai mari și cele mai mici lefuri

3. Părinții care stau acasă cu copiii lor pe perioada școlii online primesc din acest an o indemnizație mai mare, cuantumul maximum fiind tot de 75% din salariul mediu brut. 

4. Ajutorul de deces este, de la începutul acestui an, de 6.095 lei pentru persoanele care figurează ca asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar. Jumătate din această valoare, respectiv 3.048 lei, se acordă pentru cei care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel