Consecințele politicii lui Donald Trump de scădere a dolarului
Donald Trump ar dori să vadă...
Printre principalele aspecte reglementate de OUG 31/2024, intrată în vigoare din 29 martie, se numără posibilitatea acordării de creșteri salariale în firmelor de stat cu pierderi financiare, sub anumite condiții, și posibilitatea stabilirii unui număr total de funcții de conducere mai mare decât în prezent pentru anumite instituții, prin memorandum.
Operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023 pot acorda anumite creșteri salariale, cu condiția prezentării unui plan de reorganizare, restructurare și redresare financiară, aprobat de adunarea generală a acționarilor sau consiliul de administrație. De asemenea, aceste firme nu trebuie să programeze creșterea numărului de personal față de anul precedent și nu pot acorda premii, bonusuri sau alte drepturi salariale similare în cursul anului 2024.
Citește și: Schimbare privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale
Pe de altă parte, companiile de stat care au înregistrat profit în 2023 și nu prognozează pierderi în 2024 pot beneficia, în anumite condiții temeinic justificate, de exceptarea de la aplicarea corelației dintre indicele de creștere a câștigului mediu brut lunar pe salariat cu indicele de creștere a productivității muncii.
În ceea ce privește numărul de funcții de conducere, Guvernul poate stabili, prin memorandum, un număr total mai mare de astfel de poziții, între 8% și 10% din numărul total de posturi aprobate, în cazul instituțiilor care s-au reorganizat conform prevederilor Legii nr. 296/2023 și care au primit atribuții suplimentare pentru punerea în aplicare a unor prevederi legislative europene.
De asemenea, ordonanța prevede menținerea acordării bonusurilor reprezentând drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichetele de masă/norma de hrană la valoarea aflată în plată pentru angajații cu salarii lunare nete de până la 8.000 lei, inclusiv.
Aceste măsuri sunt luate pentru a asigura funcționarea eficientă a instituțiilor publice și pentru a susține buna gestionare a resurselor financiare ale statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump ar dori să vadă...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...
După ce a controlat inflația,...
CEC Bank acordă și în 2025...
Trump pierde omul-cheie din...
După aproape 100 de zile de...
Banii vin la timp în luna mai,...
Comisarul european Piotr...
Grupaj de știri.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...
O estimare sub prognoza FMI,...
Termoenergetica se pregătește...
În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...
China are în vedere crearea...