Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Potrivit surselor, miniştrii Tehnologiei din 18 state membre fie au respins, fie au criticat ideea unei taxe pentru investiţiile în infrastructura de reţea, la o reuniune cu comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, care a avut loc joi la Luxemburg.
Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia vor ca giganţii din tehnologie precum Alphabet (Google) sau Meta (Facebook) să suporte o parte din costurile cu investiţiile în infrastructura de reţea şi propunerile lor au fost primite în mod favorabil de comisarul Thierry Breton, fost director general la grupul francez de telefonie France Telecom precum şi la firma franceză de consultanţă în IT Atos. În schimb, giganţii din tehnologie, precum Alphabet (Google), Meta (Facebook), Netflix, Amazon.com şi Microsoft Corp au respins ideea taxei respective, susţinând că ele investesc deja în ecosistemul digital.
Sursele citate de Reuters susţin că miniştrii Tehnologiei din majoritatea statelor membre au menţionat lipsa unor studii de impact cu privire la efectele unei taxe pentru investiţiile în infrastructura de reţea, absenţa unui decalaj de investiţii precum şi riscul ca marile firme din tehnologie să transfere costurile suplimentare pe seama consumatorilor, sub forma unor preţuri mai mari. De asemenea, miniştrii au avertizat cu privire la o posibilă încălcare a regulilor UE privind neutralitatea Internetului, care cer ca toţi utilizatorii să fie trataţi în mod egal, precum şi barierele ridicate în calea inovaţiei şi o reducere a calităţii produselor.
Potrivit surselor printre criticii propunerii se numără Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta şi Ţările de Jos. În schimb, Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria şi Italia şi-au exprimat sprijinul faţă de propunerea venită de la operatorii europeni de telecomunicaţii în timp ce Polonia, Portugalia şi România fie au adoptat o poziţie neutră, fie nu au încă un punct de vedere.
Comisarul Thierry Breton este aşteptat să vină cu un raport până la finele lunii iunie, care să conţin în inclusiv punctele de vedere ale marilor firme din tehnologie, operatorilor de telecomunicaţii şi altor părţi implicate, care va constitui un punct de plecare pentru următorii paşi.
Orice propunere legislativă a Comisiei trebuie negociată cu ţările membre UE şi Parlamentul European înainte de a deveni lege, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.