Marcel Boloș: Bugetul pentru IMM-uri, în următoarea perioadă de programare va fi unul dublat

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Marcel Boloș
Marcel Boloș
Propunerea de buget pentru IMM-urile din România în următoarea perioadă de programare este de 3 miliarde de euro, iar scopul este ca finalul anului să ne prindă cu programele operaţionale negociate, astfel încât, după aprobarea regulamentului financiar al Comisiei Europene, să fie doar o chestiune de timp pentru emiterea deciziei de aprobare a acestora, a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, într-o conferinţă de specialitate.

"Bugetul pentru IMM-uri, în următoarea perioadă de programare, va fi unul dublat. Dacă în actuala perioadă de programare am avut 1,5 miliarde de euro, în următoarea perioadă de programare propunerea este de 3 miliarde de euro. Aici aş vrea să insist, pentru că există o zonă majoră de interes. Noi încercăm ca în negocierea cu Comisia, sub umbrela de Smart Specialization, să negociem capitalizarea IMM-urilor prin tehnologii, echipamente, active fixe care contribuie foarte mult la inovaţie, la eficienţa proceselor de producţie, eficienţa organizării activităţilor curente. Într-un cuvânt, ne bazăm foarte mult pe faptul că vom putea sprijini IMM-urile găsind această alternativă sub umbrela specializării inteligente, ca să-şi poată procura tehnologii noi, echipamente noi, linii de automatizare industriale, moderne. Să nu uităm că digitalizarea este una dintre priorităţile la nivelul Uniunii Europene, alături de Green Deal. Pentru România, digitalizarea are un buget însemnat, complementar cu cele 3 miliarde de euro pe care le-am anunţat şi care se regăsesc în diferite programe operaţionale", a menţionat Boloş.

Budăi: Guvernul NU am bani LOVEȘTE din plin

Şeful de la Fonduri Europene a evidenţiat faptul că, până la sfârşitul anului, se speră la finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, "dacă nu intervin modificări în legislaţia europeană şi nu se iau alte decizii în privinţa cadrului financiar multianual".

"Încercăm ca, până la sfârşitul anului, dacă nu intervin modificări în legislaţia europeană şi nu se iau alte decizii în privinţa cadrului financiar multianual, să finalizăm negocierile cu Comisia şi începutul anului viitor să ne găsească în situaţia în care programele operaţionale specifice perioadei de programare 2021 - 2027 să fie funcţionale. Noi putem lansa Ghidurile solicitantului şi IMM-urile să poată apela începând cu anul 2021, să evităm astfel întârzierile pe care le-am avut în perioadele de programare anterioare. Scopul nostru este ca finalul anului să ne prindă cu programele operaţionale negociate, astfel încât, după aprobarea regulamentului financiar al Comisiei, să fie doar o chestiune de timp pentru emiterea deciziei de aprobare a programelor operaţionale. Sper să reuşim cu băncile să le implicăm în asigurarea cofinanţării şi, prin experienţa pe care o au, să contribuie la bancabilitatea proiectelor şi, ulterior, la creşterea durabilităţii activităţii celor care investesc din fonduri europene", a explicat oficialul.

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a organizat, joi, conferinţa online cu titlul "vorbIMM despre fonduri europene în sprijinul IMM-urilor şi angajaţilor pentru ieşirea din criză".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Alba

Trump „nu știe” dacă trebuie să respecte Constituția

Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...

Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
O scădere semnificativă
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...

Crin Antonescu
Nicușor Dan
George Simion / FOTO: Facebook
Lacătul pe ușă / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik

Țara vecină unde salariile vor crește substațial în 2025

Autoritățile au promis un plus de peste 9%.

Bitcoin / Foto: Freepik
Blackout /FOTO: Freepik
Analiză detaliată / FOTO: Freepik
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Starbase / FOTO: Wikipedia
Studenți / FOTO: Freepik
Protest în fața unuei reprezentanțe Tesla

Tesla își continuă prăbușirea în Europa

Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...

Warren Buffett
iaurt / FOTO: Freepik

Danone pornește lupta împotriva coloranților artificiali

Deocamdată este vorba de doar câteva produse.

Calcule și verificări / FOTO: Freepik

Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...

Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol

pixel