Marcel Boloș: Bugetul pentru IMM-uri, în următoarea perioadă de programare va fi unul dublat

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Marcel Boloș
Marcel Boloș
Propunerea de buget pentru IMM-urile din România în următoarea perioadă de programare este de 3 miliarde de euro, iar scopul este ca finalul anului să ne prindă cu programele operaţionale negociate, astfel încât, după aprobarea regulamentului financiar al Comisiei Europene, să fie doar o chestiune de timp pentru emiterea deciziei de aprobare a acestora, a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, într-o conferinţă de specialitate.

"Bugetul pentru IMM-uri, în următoarea perioadă de programare, va fi unul dublat. Dacă în actuala perioadă de programare am avut 1,5 miliarde de euro, în următoarea perioadă de programare propunerea este de 3 miliarde de euro. Aici aş vrea să insist, pentru că există o zonă majoră de interes. Noi încercăm ca în negocierea cu Comisia, sub umbrela de Smart Specialization, să negociem capitalizarea IMM-urilor prin tehnologii, echipamente, active fixe care contribuie foarte mult la inovaţie, la eficienţa proceselor de producţie, eficienţa organizării activităţilor curente. Într-un cuvânt, ne bazăm foarte mult pe faptul că vom putea sprijini IMM-urile găsind această alternativă sub umbrela specializării inteligente, ca să-şi poată procura tehnologii noi, echipamente noi, linii de automatizare industriale, moderne. Să nu uităm că digitalizarea este una dintre priorităţile la nivelul Uniunii Europene, alături de Green Deal. Pentru România, digitalizarea are un buget însemnat, complementar cu cele 3 miliarde de euro pe care le-am anunţat şi care se regăsesc în diferite programe operaţionale", a menţionat Boloş.

Budăi: Guvernul NU am bani LOVEȘTE din plin

Şeful de la Fonduri Europene a evidenţiat faptul că, până la sfârşitul anului, se speră la finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, "dacă nu intervin modificări în legislaţia europeană şi nu se iau alte decizii în privinţa cadrului financiar multianual".

"Încercăm ca, până la sfârşitul anului, dacă nu intervin modificări în legislaţia europeană şi nu se iau alte decizii în privinţa cadrului financiar multianual, să finalizăm negocierile cu Comisia şi începutul anului viitor să ne găsească în situaţia în care programele operaţionale specifice perioadei de programare 2021 - 2027 să fie funcţionale. Noi putem lansa Ghidurile solicitantului şi IMM-urile să poată apela începând cu anul 2021, să evităm astfel întârzierile pe care le-am avut în perioadele de programare anterioare. Scopul nostru este ca finalul anului să ne prindă cu programele operaţionale negociate, astfel încât, după aprobarea regulamentului financiar al Comisiei, să fie doar o chestiune de timp pentru emiterea deciziei de aprobare a programelor operaţionale. Sper să reuşim cu băncile să le implicăm în asigurarea cofinanţării şi, prin experienţa pe care o au, să contribuie la bancabilitatea proiectelor şi, ulterior, la creşterea durabilităţii activităţii celor care investesc din fonduri europene", a explicat oficialul.

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a organizat, joi, conferinţa online cu titlul "vorbIMM despre fonduri europene în sprijinul IMM-urilor şi angajaţilor pentru ieşirea din criză".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel