Marcel Ciolacu: Avem cei mai buni IT-iști dar este o reticență la digitalizare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Digitalizare / sursa foto: Freepik.com / @videoflow
Digitalizare / sursa foto: Freepik.com / @videoflow
EXCLUSIV
Premierul Marcel Ciolacu a fost miercuri invitatul Interviurilor DCNews, unde a vorbit despre diversele încercări cu care se confruntă țara noastră, într-un an atât de tumultos din punct de vedere electoral.

Unul dintre primele subiecte abordate a fost cel al digitalizării, o temă controversată pentru antreprenorii români și nu numai, având în vedere nu doar modul deficitar în care funcționează sistemul e-Factura dar și lipsa de adaptare la noile tehnologii în majoritatea instituțiilor publice din țara noastră.

În cadrul emisiunii de astăzi, premierul a subliniat, la rândul său, o situație paradoxală, deși avem cei mai buni IT-iști din Europa, stăm, totuși, atât de slab tocmai la capitolul digitalizare. 

”În continuare este o reticență în ceea ce privește digitalizarea. Ce este cel mai discrepant, este că avem cei mai buni IT-iști din Europa, de departe. Vedem că marele companii de IT din lume, în primul rând din SUA, sunt în România cu minimum 5.000 de angajați și când te uiți la digitalizarea în sistemul public vezi o diferență imensă. S-a pornit (digitalizarea n.r.) pe toate aceste paliere, prioritatea numărul unu a fost digitalizarea ANAF-ului, nu s-a făcut de 32 ani, a început e-Factura, am prelungit termenul să nu fie amenzi, până se mai face upgrade-ul la program. Sunt companii mari care s-au angrenat în acest proiect. Avem cloud-ul guvernamental de aproape 500 milioane de euro prin PNRR, am făcut un cloud diferențiat și pentru mediul de afaceri, încercăm să lămurim companii mari să facă un centru de date pe zona de Est a Europei”, a declara premierul.

În cadrul interviului, prim-ministrul a dat și un exemplu prin care digitalizarea ar aduce un beneficiu în ceea ce privește economisirea banilor statului, anume ce al ordonatorilor de credite, care sunt foarte numeroși la noi în țară, după cum afirmă Marcel Ciolacu. Ordonatorii de credite sunt acele persoane împuternicite pentru aprobarea fondurilor publice.  

”Marea mea problemă este că avem foarte mulți ordonatori de credite principali și terțiari iar acolo, prin aceste restructurări, încep să dispară, pentru că avem vreo 16.000, probabil cei mai mulți din Europa, dacă nu din lume”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Urmăriți emisiunea în integralitate în video-ul atașat:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel