Marcel Ciolacu explică de ce este oportună taxa de solidaritate

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Marcel Ciolacu / Foto: Facebook
Marcel Ciolacu / Foto: Facebook
Președintele PSD Marcel Ciolacu opinează că taxa de solidaritate este oportună în acest moment în România.

Taxa de solidaritate ar fi oportună, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu: „Ea există în Germania, am crezut că domnul președinte e mai apropiat de sistemul german și ar accepta mai ușor”. Klaus Iohannis s-a pronunțat împotriva introducerii taxei de solidaritate în Codul Fiscal.

„Îmi mențin părerea, cel puțin la taxa de solidaritate, că ar fi oportună. Nu știu dacă vom decide în coaliție să o introducem. Nu am inventat-o eu, Marcel Ciolacu, sau echipele PSD, dimpotrivă. Noi am încercat să vedem cum o putem uniformiza legislativ. Ea există în Germania, am crezut că domnul președinte e mai apropiat de sistemul german și ar accepta mai ușor, dar există și alte soluții”, spune Marcel Ciolacu.

El precizează că „nu este luată o decizie”.

„Ne-am uitat la alte economii, nu are rost să intrăm în detaliu pe ceva ce nu s-a decis în acest moment”, conchide social-democratul.

Reacția lui Ciolacu vine după ce președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat împotriva introducerii unei taxe de solidaritate în Codul Fiscal: „Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate”.

Reacția lui Cîțu

În replică preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat marţi că introducerea de noi taxe nu este prevăzută în programul de guvernare, menţionând că acestea ar însemna o depăşire a mandatului şi atribuţiilor pe care le are PNL în coaliţie.

El a răspuns la Senat unor întrebări referitoare la taxa de solidaritate, la modificarea Codului fiscal, dar şi despre modul în care se iau deciziile în PNL, dat fiind faptul că şedinţele Biroului Executiv nu au mai avut loc în ultimele două luni.

"Deciziile s-au luat în Consiliul Naţional, care este mult mai puternic decât un BEx, acolo s-au luat nişte decizii, s-au votat în conducerea PNL (...). Ele nu există, nu există aceste şedinţe, legătura cu partidul s-a ţinut recent, prin Consiliul Naţional (...), acolo au fost cele două foruri statutare unde s-au luat deciziile, alte decizii nu s-au luat (...). Ideea este că s-a votat un program de guvernare. Noi, PNL, susţinem implementarea programului de guvernare, orice vine pe lângă programul de guvernare trebuie discutat, mai ales dacă are impact sau dacă influenţează negativ ceea ce se întâmplă în programul de guvernare", a afirmat preşedintele Senatului.

Cîţu a susţinut că au scăzut investiţiile faţă de cifra prevăzută în programul de guvernare.

"Investiţiile trebuie să fie la 7% din PIB şi sunt aşa în programul de guvernare. Am făcut o estimare simplă, acest ritm pe care îl văd acum, investiţii care au fost tăiate deja cu miliarde în luna aprilie, nu ajung mai mult de 4,5 - 5% anul acesta. Deci, e o nerespectare a programului de guvernare. Aceste lucruri trebuie discutate în PNL, pentru că sunt câteva linii roşii şi aceasta cu investiţiile e una dintre ele. Tot ce înseamnă taxe nu există în programul de guvernare şi asta are Guvernul mandat de la PNL şi coaliţia, implementarea programului de guvernare. Orice, în afara programului de guvernare, nu este un mandat din partea PNL. Introducerea de noi taxe nu există în programul de guvernare, ar însemna o depăşire a mandatului şi a atribuţiilor pe care le are această coaliţie, PNL", a afirmat Cîţu.

El a adăugat că nu susţine taxa de solidaritate, care reprezintă 1% din cifra de afaceri a companiilor foarte mari, pentru că "nu poţi să penalizezi companii care au avut succes doar pentru că au avut succes".

"Taxa de solidaritate a fost propusă din primul moment când s-a făcut această coaliţie, în decembrie. Am fost împotrivă atunci, argumentele mele sunt foarte simple: nu poţi să penalizezi companii care au avut succes doar pentru că au avut succes. Nu face sens această taxă. Dacă ne uităm la companii, veţi vedea că sunt şi companii româneşti de stat care au cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro şi sunt în faliment, unele dintre ele, sau au o situaţie financiară dificilă. Ar fi o nebunie să le taxăm. Eu cred că atunci când va fi în discuţie în PNL, în BEx, voi pune toate argumentele prin care să arăt că nu se susţine o astfel de taxă în România, nici acum şi nici în viitor", a susţinut Cîţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel