Mare companie de comerț electronic concediază 30% din personal
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bob van Dijk, CEO Prosus
Bob van Dijk, CEO Prosus
Prosus NV, cotată la Amsterdam, și compania mamă Naspers Ltd. intenționează să își reducă forța de muncă cu 30%, devenind astfel cea mai recentă companie globală de tehnologie care a anunțat concedieri. 

Firma, una dintre cele mai mari companii de comerț electronic din Europa după valoarea activelor, va face reduceri în centrele sale corporative, inclusiv în centrele din Hong Kong, Amsterdam și Africa de Sud, a declarat miercuri, într-un interviu, directorul executiv Bob van Dijk. Reducerile de locuri de muncă vor avea loc pe o perioadă de 12 luni și vor fi afectate aproximativ 15 locații, a mai spus oficialul. 

"Realitatea este că mediul macro a devenit mai dificil și s-a schimbat foarte mult", a spus Van Dijk. "Acest lucru înseamnă, de asemenea, că și costul capitalului s-a schimbat foarte mult, deoarece ratele dobânzilor cresc și primele de risc cresc și ele." 

Van Dijk a refuzat să spună câte persoane își vor pierde locurile de muncă. Prosus a angajat 30.000 de persoane la nivel global la sfârșitul lunii martie a anului trecut, potrivit unui raport de profit, dar aceste roluri sunt răspândite în hub-uri corporative și într-o serie de afaceri în care grupul de comerț electronic investește și operează, inclusiv în domeniul anunțurilor, al livrării de alimente și al plăților pe internet, scrie Bloomberg.. 

Acțiunile Naspers au închis miercuri în scădere cu 1,7% la Johannesburg, iar Prosus a scăzut cu 0,2% la ora 17:15 la Amsterdam.   

Companiile, de la Amazon.com Inc. la Google al Alphabet Inc. au anunțat recent reduceri de personal după ani de creștere, în încercarea de a reduce costurile și de a îmbunătăți profitabilitatea. Sectorul tehnologic a anunțat 97.171 de reduceri de locuri de muncă în 2022, în creștere cu 649% față de anul precedent, potrivit firmei de consultanță Challenger, Gray & Christmas Inc. 

Prosus va încerca, de asemenea, să reducă costurile la cele peste 80 de companii în care a investit, deși aceste eforturi au termene și dimensiuni diferite, potrivit lui Van Dijk. Compania a închis deja unele birouri și a făcut reduceri la altele, a spus el. Firma listată la Euronext și-a închis anterior afacerea iFood din Columbia și afacerea auto din Peru și Ecuador. 

Măsurile ar trebui să ajute Prosus să devină profitabilă până în prima jumătate a anului 2025, potrivit lui Van Dijk.

Firma de comerț electronic lucrează de ani de zile la reducerea decalajului dintre suma părților sale și participația sa la Tencent Holdings Ltd. din China, atât Prosus, cât și compania mamă Naspers, cu sediul în Cape Town, au luat o serie de măsuri pentru a rezolva problema. 

Printre acestea se numără separarea activității sale de televiziune cu plată din Africa, crearea Prosus prin listarea pe Euronext a participațiilor sale în domeniul internetului, un schimb de acțiuni între Naspers și Prosus și o serie de răscumpărări de acțiuni care sunt în curs de desfășurare.

Tencent, în care Prosus este cel mai mare investitor, a anunțat deja reduceri de personal în ultimele luni. Prosus deține, de asemenea, afaceri în Europa, India, Africa și SUA.

Grupul Naspers a cumpărat 70% din acţiunile eMag, cel mai mare retailer online din România, în anul 2011, moment în care Sebastian Ghiță a ieșit din acționariat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel