Urmărește dezbaterea live

Marea Britanie: Excluderea Huawei din rețeaua 5G
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
"Încrederea contează" - Chen Lifang, Corporate Senior Vice-president și Board Director, Huawei
"Încrederea contează" - Chen Lifang, Corporate Senior Vice-president și Board Director, Huawei
Guvernul britanic a prezentat marţi în parlament proiectul de lege ce vizează excluderea din reţeaua britanică 5G a producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei, acuzat de spionaj de către Washington, aşa cum a promis în vară, relatează AFP.

"Această lege constituie o etapă importantă pentru a proteja Regatul Unit de activităţi ostile din partea unor entităţi de stat sau infracţionale", a subliniat Ministerul pentru Digitalizare într-un comunicat, subliniind că guvernul a atribuit recent Rusiei, Chinei, Coreei de Nord şi Iranului atacuri cibernetice.

Documentul conferă guvernului puterea de a da instrucţiuni societăţilor de telecomunicaţii în ce priveşte aprovizionarea lor de la furnizori consideraţi "de mare risc", a explicat ministerul.

Companiile care vor încălca aceste ordine riscă - dacă legea va fi aprobată - să fie supuse unor amenzi care ajung la 10% din cifra lor de afaceri sau, în caz de recidivă, la 100.000 de lire sterline pe zi (aproximativ 112.000 de euro).

Austria se OPUNE! Italia propune altceva

Proiectul de lege permite guvernului să pună în aplicare decizia sa anunţată în iulie de a elimina din reţeaua sa 5G toate echipamentele produse de gigantul chinez Huawei până în 2027, din cauza riscurilor pentru securitatea ţării.

Această decizie, denunţată virulent de Beijing, intervine după luni de presiune din partea administraţiei Trump, care acuză Huawei de spionaj în beneficiul regimului chinez, ceea ce furnizorul de echipamente şi reţele de telecomunicaţii neagă.

Ea se înscrie într-un climat de tensiuni din ce în ce mai accentuate între Marea Britanie şi China, alimentate de intrarea în vigoare în Hong Kong a unei controversate legi privind securitatea în fosta colonie britanică.

Guvernul britanic a lansat marţi un site internet (https://digitalandtechchina.campaign.gov.uk/), care avertizează companiile digitale despre riscurile de a face afaceri în China, oferindu-le recomandări.

Citată în comunicat, Caroline Dinenage, secretar de stat responsabil cu domeniul digital, a subliniat "chestiunile etice, juridice şi comerciale cu care se confruntă companiile atunci când lucrează în China sau în colaborare cu companii chineze", în timp ce schimburile comerciale între cele două ţări ating niveluri record.

Boris Johnson a făcut din îmbunătăţirea reţelei de telecomunicaţii britanice o promisiune de campanie, dar guvernul său a recunoscut că excluderea Huawei ar putea întârzia desfăşurarea 5G de la doi la trei ani şi ar genera costuri suplimentare de până la 2 miliarde de lire sterline (aproximativ 2,2 miliarde de euro). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel