Marea Britanie. Fără pregătire adecvată, covid-19 va face ravagii
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Experții se tem de un al doilea val, la iarnă
Experții se tem de un al doilea val, la iarnă
Valul al doilea al noului coronavirus în această iarnă ar putea face până la 120.000 de morţi în spitalele din Regatul Unit în "cel mai rău caz rezonabil" fără pregătire adecvată, potrivit unui studiu al Academiei de ştiinţe medicale publicat marţi, notează AFP.

"Nu este o previziune, este o posibilitate", a subliniat într-un comunicat profesorul Stephen Holgate, care a coordonat realizarea acestui raport de către 37 de experţi, comandat de guvernul Boris Johnson. Raportul previne că este necesară o "pregătire intensă" chiar de acum pentru a reduce riscul ca serviciul public de sănătate, NHS, să fie sufocat în cursul iernii.

Unele cercetări provoacă temeri că noul coronavirus - care a făcut circa 45.000 de morţi în Regatul Unit, cea mai afectată ţară din Europa - se va răspândi mai mult în anotimpul rece.

Dacă raportul subliniază că există un "grad înalt de incertitudine" cu privire la evoluţia epidemiei de COVID-19, scenariul "celui mai rău caz rezonabil", pentru care trebuie făcute pregătiri, are în vedere o creştere a ratei de reproducere a virusului la 1,7 cu începere din septembrie. Această valoare, care corespunde unui număr mediu de persoane care pot fi infectate de un purtător de virus, se află în prezent la 0,7-0,9 în ţară.

Modelele stabilite pe baza unui asemenea scenariu arată un vârf al deceselor şi internărilor în spital în ianuarie şi februarie 2021 "similar sau mai rău" decât la primul val din primăvară şi care ar coincide cu vârful de activitate pentru sistemul spitalicesc generat de bolile sezoniere.

Citește și Prelungirea stării de alertă după 15 iulie, iminentă

Numărul de decese cauzate de COVID-19 la spital între septembrie 2020 şi iunie 2021 ar putea atinge 119.000. Această estimare nu ţine cont însă de acţiunile guvernului pentru a reduce rata de transmisie, nici utilizarea dexametazonei, un steroid care permite reducerea ratei mortalităţii la pacienţii grav afectaţi, nuanţează autorii.

Ei preconizează între altele punerea în aplicare a unei campanii de informare a publicului, precum şi recomandări destinate în special persoanelor fragile, creşterea capacităţii de testare şi protejarea împotriva celor mai grave efecte ale gripei prin vaccinarea persoanelor cu risc şi a personalului din sănătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel