Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Marfa la control / FOTO: Freepik
Marfa la control / FOTO: Freepik
O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani de când britanicii au votat retragerea țării lor din Uniunea Europeană. 

Marea Britanie a introdus, începând de marți, controalele fizice la produsele alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, la trei ani după ce a ieşit de pe piaţa unică şi la opt ani după ce a votat în favoarea ieşirii din UE, transmite Reuters.

În timp ce marile supermarketuri britanice şi marile companii exportatoare din UE dispun de resursele necesare care să acopere cheltuielile legate de documentele suplimentare și de de noile solicitări, retailerii mai mici şi angrosiştii spun că vor apărea întârzieri şi perturbări, avertizându-i pe consumatori că va exista o scădere a varietății produselor de calitate, că vor fi mai puţine produse proaspete, dar la preţuri mai mari.

Prima etapă a noului sistem Border Target Operating Model, care cere autorizaţii suplimentare, a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2024. Această a doua fază aduce în prim-plan controale fizice în porturi la produse animale, cum ar fi carne, pește, brânză, ouă, produse lactate, la plante și produse din plante, dar și la anumite flori tăiate considerate de ”risc mediu". În plus, au fost introduse și noi taxe.

Argumentul guvernului de la Londra pentru aceste controale este că astfel pot fi prevenite o serie de neplăceri, precum pătrunderea de boli și dăunători în Marea Britanie, asigurându-se, totodată, un mediu concurențial echitabil pentru exportatorii britanici.

Lucy Neville-Rolfe, ministru în cabinetul premierului, a subliniat importanța acestor măsuri, afirmând că "nu putem continua să ne bazăm pe măsuri temporare care să expună Marea Britanie la riscuri de boli și care ar putea afecta semnificativ nivelul nostru de trai, economia și industria alimentară".

Marea Britanie a amânat în mod repetat introducerea controalelor asupra importurilor din UE, spre deosebire de Uniunea Europeană, care a aplicat imediat regulile sale privind controalele la frontieră. Această diferență de abordare a condus la întârzieri în porturi încă din 2021, ceea ce a determinat unii exportatori britanici, cum ar fi producătorii de brânză și carne de vită de înaltă calitate, să se retragă complet din exportul către blocul comunitar, cel puțin în faza inițială.

Estimările guvernului de la Londra sugerează că regulile privind controalele la frontieră vor genera costuri suplimentare pentru importatori de aproximativ 330 de milioane de lire sterline pe an (echivalentul a 413 milioane de dolari) și vor contribui la creșterea inflației prețurilor alimentare cu doar 0,2% pe parcursul a trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel