Marea Britanie: Mii de britanici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de creşterea costului vieţii
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Marea Britanie: Mii de britanici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de creşterea costului vieţii
Marea Britanie: Mii de britanici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de creşterea costului vieţii
Mii de britanici au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva creşterii costului vieţii, în timp ce guvernul se luptă cu politica fiscală după o săptămână de haos pe pieţele financiare, transmite AFP.

Inflaţia la cel mai mare nivel, lira sterlină la cel mai scăzut nivel şi îngrijorări legate de apropierea iernii. Noul guvern conservator al premierului Liz Truss promisese acţiuni imediate pentru a face faţă crizei, dar anunţul săptămâna trecută a reducerilor masive de taxe pentru cei bogaţi a declanşat multă furie şi lipsă de înţelegere.

"Sprijiniţi grevele", "Îngheţaţi preţurile, nu oamenii" sau chiar "Taxe pentru bogaţi", se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţii de la Londra, care s-au îndreptat, la apelul mai multor organizaţii, spre Westminster, în centrul capitalei.

Oamenii sunt "sătui", spune Lily Holder, o protestatară de 29 de ani din Londra."Nu mai sunt pregătiţi să accepte felul ruşinos în care îi tratează conservatorii"."Iarna, care se anunţă dură pentru multe gospodării care se luptă să îşi plătească facturile,"va arăta adevărata cruzime a guvernului nostru", a spus ea.

Majoritatea britanicilor au primit cu răceală "mini-bugetul" prezentat de guvern săptămâna trecută. De asemenea, anunţurile bugetare au indus panică pe pieţe şi au dus lira sterlină la un minim istoric, determinând intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Centrale.

"Să nu facem nimic nu era o opţiune", a declarat ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng vineri seara pentru The Telegraph pentru a justifica reducerile masive de taxe, a căror finanţare rămâne neclară."Imaginaţi-vă costul pentru economia britanică a şomajului în masă, a unei prăbuşiri a consumului şi a încetării activităţii companiilor", a spus el.

Kwarteng a promis un plan de reducere a datoriei pe termen mediu, dar agenţia de rating Standard & Poor's a fost sceptică, revizuind în jos previziunea de sustenabilitate a datoriei suverane a Regatului Unit.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, mai mult de jumătate (51%) din populaţie consideră că premierul Liz Truss, în funcţie de mai puţin de o lună, ar trebui să demisioneze.

Sugrumaţi de inflaţia care se apropie de 10% şi îngrijoraţi dacă vor reuşi să se încălzească sau să îşi ramburseze împrumuturile în această iarnă, unii britanici refuză să îşi plătească facturile în octombrie. Guvernul a anunţat îngheţarea preţurilor la energie, care s-au dublat totuşi într-un an.

"Nu pot plăti, nu voi plăti", au scandat protestatarii în faţa gării King's Cross din Londra sâmbătă, arzând facturi de energie false.

În acest context de tulburări sociale exacerbate, mobilizările care s-au înmulţit din iunie în toate sectoarele au fost reluat cu o vigoare sporită după o pauză în semn de respect pentru decesul suveranei Elisabeta a II-a pe 8 septembrie.

Angajaţii căilor ferate au fost în grevă sâmbătă în toată ţara, cea mai importantă de la începutul anului, asigurând doar 11% din trafic. În pofida perturbărilor circulaţiei, mobilizarea lor este înţeleasă şi susţinută de majoritatea britanicilor, potrivit unui sondaj Ipsos.

Mai nepopulari ca niciodată, conservatorii organizează începând de duminică la Birmingham congresul anual. Potrivit presei britanice, scrisorile de sfidare împotriva premierului Liz Truss se înmulţesc. Unii conservatori sunt consternaţi de anunţurile sale neclare privind bugetul, în timp ce alţii îl regretă deja pe fostul prim-ministru Boris Johnson, în pofida abaterilor şi minciunilor sale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel