Semnal de alarmă despre economia României: Această cârpire nu mai poate să continue!
Profesorul Mircea Coșea a...
Numărul firmelor aflate în pragul falimentului a crescut cu peste o treime la sfârșitul anului trecut, a anunțat firma de insolvență Begbies Traynor, potrivit căreia acest număr va spori pentru că oamenii evită cheltuielile, iar viața este tot mai scumpă.
Că este așa o confirmă Paul Jones, co-fondatorul fabricii de bere Cloudwater Brew, potrivit căruia presiunea se simte ca un "coșmar fără sfârșit". La rândul ei, Julie Palmer, partener la Begbies Traynor, a recunoscut că a primit un număr tot mai mare de apeluri de la proprietari de întreprinderi, precum domnul Jones, îngrijorați că nu își vor mai putea desfășura activitatea.
Modul de supraviețuire
Intervievat de BBC, Jones a dezvăluit că firma sa, cu sediul în Manchester, se află în modul de supraviețuire din martie 2020, cu costuri ridicate, datorii, încrederea scăzută a consumatorilor și problemele comerciale post-Brexit, toate acestea fiind în detrimentul afacerii. ”Costurile mă omoară. Din cauza stresului permanent, întâmpin probleme de sănătate și tot timpul simt că sunt la limita a tot ceea ce pot face”, a spus antreprenorul.
”Nu cred că a fost lună în care, din 2020 încoace, să nu mă gândesc să închid afacerea”, a adăugat el. ”Dar am mers mai departe, chiar dacă părea imposibil, părea că nimic nu merită efortul. Ce altceva putem face în situația dată”, a continuat Jones. Ce va fi în 2023? ”Cine știe, dar lucrurile devin tot mai grave, mai complicate și mai dificile”, a subliniat el.
Dificultăți financiare
Begbies Traynor a declarat că numărul companiilor aflate în dificultate financiară critică a crescut cu 36% în ultimele trei luni ale anului 2022. Numărul deciziilor judecătorești de impunere de plată a sărit, la rândul lui, cu 52% comparativ cu sfâșitul anului 2021. Asta în condițiile în care ajutorul de stat pentru facturile de energie va fi suspendat din aprilie.
Julie Palmer a explicat că, până acum, ratele scăzute ale dobânzilor și împrumuturile ieftine acordate pe perioada pandemiei au ajutat firmele. "Dar totul are un sfârșit. Din păcate, dincolo de luna aprilie nu se întrevede nimic care să anunțe o îmbunătățire a situației în general sau alte măsuri de susținere a micilor firme”, a spus ea.
"Instanțele de judecată au fost închise pentru afaceri, astfel încât nimeni nu a putut lua măsuri de recuperare împotriva neplătitorilor, iar acum aceste cazuri revin pe agenda de lucru, dar sunt prea mutle și sunt destul de puține șanse ca unii să plătească, iar alții să își recupereze din pierderi”, a continuat Julie Palmer în reportajul BBC. Acest cocktail de provocări s-a dovedit deja letal pentru unii.
Nimic nu mai depinde de tine
Bucătarul Mary-Ellen McTague a înființat un restaurant The Creameries în Manchester în 2018. El a primit recenzii foarte bune și se tranzacționa bine până la pandemie, iar afacerea nu și-a mai revenit niciodată pe deplin. Costurile ridicate ale energiei au fost picătura care a umplut paharul. În septembrie anul trecut, McTague a închis prăvălia. ”Am înțeles că, indiferent de cât de mult vom munci, cât de mult ne-am strădui, indiferent de câte tactici vom aplica, nu vom avea niciodată suficienți clienți la ușa noastră pentru a face ca lucrurile să meargă. A fost cumplit să realizezi că, de fapt, nimic nu depinde de tine”, a spus McTague.
"A devenit evident că, indiferent cât de mult am muncit, cât de mult m-am străduit, câte tactici diferite am încercat să o redresăm, pur și simplu nu vom avea niciodată suficienți clienți pe ușă pentru a o face să funcționeze. Și acela a fost un moment oribil", a declarat doamna McTague.
"Din păcate, cei care au o astfel de afacere micuță trec prin probleme singuri. Nu poți să te plângi, pentru că nu vrei să îngrijorezi nici personalul, nici partenerii de afaceri, nici furnizorii, nici familia. Duci singur toată greutate. În plus, există și un sentiment de rușine, de frustrare, că nu te-ai descurcat, că ai eșuat. Și încerci, și tot încerci, până când nu mai poți. Iar la final de linie nu te așteaptă decât dezamăgirea”, a spus ea.
O mică investiție
Alison Rose, șefa NatWest, a declarat că, deși cel mai mare creditor de afaceri din Marea Britanie nu a înregistrat încă falimente pe scară largă, ea este îngrijorată de faptul că firmele nu sunt capabile sau nu sunt suficient de încrezătoare să investească pentru viitor.
"Vedem foarte puține investiții datorită încrederii foarte scăzute a mediului de afaceri. Pentru mine, acest lucru este o preocupare reală, deoarece va afecta creșterea viitoare". Dar există încă motive de optimism pentru 2023, a spus ea.
"Dacă vă gândiți că am avut parte de o pandemie globală, de sfârșitul ratelor scăzute ale dobânzilor, de un război în Europa, de creșteri masive ale prețurilor - ceea ce am văzut este o rezistență incredibilă a afacerilor din Marea Britanie", a spus ea.
"Suntem, de asemenea, la ocuparea deplină a forței de muncă, ceea ce este cu adevărat pozitiv. Asistăm la un număr record de start-up-uri și la bănci ca a noastră care se află într-o poziție puternică pentru a sprijini clienții. Așadar, este un mediu dificil, dar nu ar trebui să uităm niciodată cât de rezistenți au fost proprietarii de afaceri."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Profesorul Mircea Coșea a...
BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...
Adrian Criț, directorul general...
Curs valutar BNR, 7 februarie...
BNR a publicat astăzi valoarea...
Spania nu se dezminte și...
Un demers care nu implică și o...
Modul de finanţare a economiei...
Românii din Bucureşti, Cluj şi...
Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...
Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...
Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...
Documentul a fost publicat în...
Autoritatea Naţională de...
Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...
Cine va fi primul care va...
Turcia a oprit fluxurile de...
Facturile la energie electrică...
Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...
Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...
A fost depus la Senat un...