Al treilea producător auto nipon, care deja fabrică maşina electrică Leaf la Sunderland şi îşi procură bateriile pentru acest model de la grupul chinez Envision, ar putea anunţa şi lansarea unui nou model electric.
Guvernul de la Londra va contribui la costul general al proiectului, estimat la sute de milioane de lire sterline. Nivelul contribuţiei guvernamentale nu a fost dat publicităţii.
Eforturile vin pe fondul deciziei autorităţilor britanice de interzicere a vânzărilor de automobilele noi pe benzină şi pe motorină începând din 2030 pentru reducerea emisiilor de carbon.
Surse din industrie se aşteaptă ca mărimea noii facilităţi să fie apropiată de cea a noii facilităţi din Douai, Franţa, anunţată recent de Renault - care este acţionar majoritar al Nissan şi partener în alianţa globală Renault-Nissan-Mitsubishi.
Luni, grupul chinez Envision a anunţat că intenţionează să investească două miliarde de euro pentru a construi o fabrică de baterii în nordul Franţei, unde vor fi produse bateriile care vor propulsa o gamă vehiculele electrice accesibile marca Renault.
Producătorii auto europeni fac eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de bateriile din Asia, pe fondul lansării de modele exclusiv electrice pentru a îndeplini ţintele de emisii mai stricte din Uniunea Europeană.
Luna trecută, publicaţia britanică Financial Times (FT) anunţa că Nissan este în negocieri avansate cu Guvernul de la Londra pentru a construi o fabrică de baterii pentru vehiculele electrice lângă uzina sa din Sunderland, care ar urma să devină cel mai mare hub de producţie din afara Japoniei pentru modelele electrice al companiei nipone.
La noua unitate ar urma să fie produse anual 200.000 de baterii pentru maşini şi ar urma să fie create mii de locuri de muncă, au declarat pentru FT surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Acestea au adăugat că Nissan, al treilea producător auto nipon, vrea de la Guvern un sprijin financiar masiv, de cel puţin zeci de milioane de lire sterline, pentru acest proiect.
Obţinerea investiţiei Nissan este esenţială pentru a sprijini viitorul fabricilor auto din Marea Britanie, în condiţiile în care industria trece la fabricarea modelelor electrice pentru a îndeplini ţintele mai dure privind emisiile, iar guvernele europene concurează pentru atragerea producătorilor de baterii.
Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT) a apreciat că este "esenţială" obţinerea investiţiei în baterii. Marea Britanie este a doua mare piaţă auto din Europa, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei.
În urma cu doi ani piaţa auto britanică a suferit o lovitură când Tesla a decis să-şi construiască în Germania prima fabrică din Europa. Totuşi, susţin sursele, Guvernul de la Londra este în negocieri cu alţi potenţiali investitori dar proiectul Nissan este în cel mai avansat stadiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.