Marea Britanie: Rata anuală a inflaţiei a scăzut în noiembrie mai mult decât se estima
Autor: Antonia Popescu | 14 dec 2022, 17:39
Marea Britanie: Rata anuală a inflaţiei a scăzut în noiembrie mai mult decât se estima
Marea Britanie: Rata anuală a inflaţiei a scăzut în noiembrie mai mult decât se estima
Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie a scăzut în noiembrie mai mult decât se estima, după ce în octombrie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, sporind speranţele că avansul preţurilor a atins nivelul de vârf, în condiţiile în care Banca Angliei (BoE) pregăteşte joi o nouă majorare a dobânzii, transmite Reuters.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,7%, de la 11,1% în octombrie, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 10,9%.

Şi zona euro şi SUA au raportat în noiembrie scăderi peste aşteptări ale inflaţiei.

"Preţurile încă cresc, dar mai puţin decât în perioada similară din 2021, cel mai important exemplu fiind carburanţii", a apreciat economistul şef al ONS, Grant Fitzner.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca joi Banca Angliei să majoreze dobânda la 3,5%, de la 3%, chiar dacă previziunile BoE Banca indică o recesiune îndelungată pentru economia britanică.

Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie este mai ridicată decât în Statele Unite şi în zona euro.

Cele mai semnificative creştere de preţuri s-au înregistrat în domeniul alimentar şi al energiei, afectându-i cel mai mult pe cei cu venituri scăzute. În noiembrie, mâncarea şi băutura au costat cu 16,4% mai mult decât în perioada similară din 2021, cel mai semnificativ avans din 1977.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut la 6,3% în noiembrie, de la 6,5% în octombrie.

Sfatul experților pentru ”modul de utilizare” a noii Legi a plafonării prețului la energiei

Noua Legea a plafonării prețului la energie a fost promulgată luni, 13 ianuarie 2022, de președintele Iohannis.

Așa cum bine sublinia expertul în energie Dumitru Chisăliță despre noua lege că este: ”Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență de plafonare a prețului”, stârnește critici din partea specialiștilor în energie cât și a economiștilor.

Pentru publicul larg, această nouă modificare este de fapt o complicație neclară ce nu aduce decât noi dureri ce cap pentru consumatorul final de energie.

Adrian Negrescu, într-o intervenție la dezbaterea organizată de Asociația Energia Inteligentă, ”Energia în spatele scenei, retrospectiva pieței de energie din anul 2022”, sfătuiește oamenii ”să stea cu ochii pe contoare și să-și dea indexul la timp, pentru că asta e singura soluție în actualul context, să dai indexul la timp. Altă soluție nu există!”. 

Un alt sfat al economistului este ca românii să-și facă declarațiile pe proprie răspundere și ”să fie tot timpul vigilenți la ce mai inventează autoritățile din perspectiva reglementării pieței de energie. Am ajuns în stadiul ăsta! Să vedem, să stăm mai ceva ca la știrile de la televizor, să stăm cu ochii pe pe piață, să vedem exact cum ne mai poate afecta, altminteri ne va costa din ce în ce mai mult”. 

Cristian Păun, profesor universitar la ASE, a punctat că: ”Pericolul plafonării stă în faptul că lumea o să se obișnuiască cu așa ceva și o să creadă că plafonarea și statul și ”tătucul” e soluția la bunăstarea lui și că dacă statul poate să facă treaba asta cu energia electrică, de ce nu face același lucru cu prețul cartofului, care, apropos, a crescut cu 39% la sută”, a comentat profesorul Păun și a adăugat ironic că poate și în acest caz va fi nevoie de o declarație pe propria răspundere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe