Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
În noiembrie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,7%, de la 11,1% în octombrie, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 10,9%.
Şi zona euro şi SUA au raportat în noiembrie scăderi peste aşteptări ale inflaţiei.
"Preţurile încă cresc, dar mai puţin decât în perioada similară din 2021, cel mai important exemplu fiind carburanţii", a apreciat economistul şef al ONS, Grant Fitzner.
Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca joi Banca Angliei să majoreze dobânda la 3,5%, de la 3%, chiar dacă previziunile BoE Banca indică o recesiune îndelungată pentru economia britanică.
Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie este mai ridicată decât în Statele Unite şi în zona euro.
Cele mai semnificative creştere de preţuri s-au înregistrat în domeniul alimentar şi al energiei, afectându-i cel mai mult pe cei cu venituri scăzute. În noiembrie, mâncarea şi băutura au costat cu 16,4% mai mult decât în perioada similară din 2021, cel mai semnificativ avans din 1977.
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut la 6,3% în noiembrie, de la 6,5% în octombrie.
Sfatul experților pentru ”modul de utilizare” a noii Legi a plafonării prețului la energiei
Noua Legea a plafonării prețului la energie a fost promulgată luni, 13 ianuarie 2022, de președintele Iohannis.
Așa cum bine sublinia expertul în energie Dumitru Chisăliță despre noua lege că este: ”Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență de plafonare a prețului”, stârnește critici din partea specialiștilor în energie cât și a economiștilor.
Pentru publicul larg, această nouă modificare este de fapt o complicație neclară ce nu aduce decât noi dureri ce cap pentru consumatorul final de energie.
Adrian Negrescu, într-o intervenție la dezbaterea organizată de Asociația Energia Inteligentă, ”Energia în spatele scenei, retrospectiva pieței de energie din anul 2022”, sfătuiește oamenii ”să stea cu ochii pe contoare și să-și dea indexul la timp, pentru că asta e singura soluție în actualul context, să dai indexul la timp. Altă soluție nu există!”.
Un alt sfat al economistului este ca românii să-și facă declarațiile pe proprie răspundere și ”să fie tot timpul vigilenți la ce mai inventează autoritățile din perspectiva reglementării pieței de energie. Am ajuns în stadiul ăsta! Să vedem, să stăm mai ceva ca la știrile de la televizor, să stăm cu ochii pe pe piață, să vedem exact cum ne mai poate afecta, altminteri ne va costa din ce în ce mai mult”.
Cristian Păun, profesor universitar la ASE, a punctat că: ”Pericolul plafonării stă în faptul că lumea o să se obișnuiască cu așa ceva și o să creadă că plafonarea și statul și ”tătucul” e soluția la bunăstarea lui și că dacă statul poate să facă treaba asta cu energia electrică, de ce nu face același lucru cu prețul cartofului, care, apropos, a crescut cu 39% la sută”, a comentat profesorul Păun și a adăugat ironic că poate și în acest caz va fi nevoie de o declarație pe propria răspundere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...