Trezoreria și Banca Angliei (BoE) au lansat în februarie o consultare cu privire la posibila emitere a unei lire digitale, posibil în a doua jumătate a acestui deceniu.
Deși nu a fost luată o decizie finală, Andrew Griffith a declarat că Marea Britanie ar trebui să se adapteze la schimbările din domeniul plăților și să nu rețină dezvoltarea.
"Nu am pierde timp cu discuții inutile și consultări îndelungate dacă nu am crede cu certitudine că ne apropiem, nu suntem încă acolo, dar ne apropiem de punctul în care "dacă" devine "când"", a declarat ministrul în cadrul unui eveniment organizat de think tank-ul OMFIF.
Potrivit lui Andrew Griffith, Marea Britanie nu trebuie să rămână în urmă în ceea ce privește inovația globală în domeniul plăților, plățile fără numerar reprezentând deja 85% din tranzacții.
"Avem în vedere o liră digitală care să acționeze la fel ca o liră fizică, ar fi o formă sigură și fiabilă de monedă", a adăugat el.
Multe țări pregătesc terenul pentru o versiune digitală a monedei lor. Se așteaptă ca, în curând, Comisia Europeană să propună o legislație care să ofere baza legală pentru un euro digital, dacă va fi introdus.
Citește și BCE ar putea începe dezvoltarea unui euro digital până la finalul lui 2023
Banca Centrală Europeană ar putea începe dezvoltarea unui euro digital, versiunea electronică a bancnotelor şi monedelor, până la finalul lui 2023, a afirmat luni Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, transmite Reuters.
"În cele din urmă, la finalul lui 2023, am putea decide să începem realizarea fazei de dezvoltare şi testare a soluţiilor tehnice adecvate şi a activităţilor comerciale necesare pentru a furniza un euro digital", a declarat Panetta.
Acesta a adăugat: "Această fază ar putea dura trei ani".
BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Cristian...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Cererea pentru extrem de...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...