Marea Britanie și UE încearcă să evite un val de scumpiri pe piața mașinilor electrice

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mașini
Mașini
După ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, cele două puteri au convenit impunerea unor taxe pentru vânzarea de vehicule electrice. Acum, se încearcă amânarea acestor taxe suplimentare.

Uniunea Europeană elaborează un plan ce vizează amânarea cu un an a tarifelor la vânzările de vehicule electrice între blocul comunitar şi Marea Britanie, într-o încercare de a dezamorsa disputa privind noile reglementări, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, se arată într-un articol apărut în publicaţia Financial Times (FT).

Maris Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, a declarat că Bruxelles-ul va interpreta reglementările "made in Europe" foarte lejer în 2024, acordând producătorilor auto mai mult timp pentru a se aproviziona cu baterii mai mult din Europa şi mai puţin din Asia.

"Vrem să rezolvăm problema şi o discutăm, de asemenea, cu partenerii din Regatul Unit. Aş fi foarte fericit dacă se ajunge la un acord înainte de termenul limită din 31 decembrie", a afirmat Sefcovic.

Companiile auto de pe ambele părţi ale Canalului Mânecii au cerut UE să amâne cerinţele comerciale post Brexit.

Conform acordului comercial convenit când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să vină din Regatul Unit sau din UE din 2024, pentru evitarea tarifelor. Dacă nu este îndeplinită reglementarea, se aplică tarife la import de 10%. Restricţii mai dure urmează să fie aplicate din 2027. În timp ce multe baterii pentru vehicule electrice sunt produse în China, vehiculele care sunt trimise în ambele direcţii ar urma să devină mai scumpe din 2024, fără o amânare a noilor reglementări.


Propunere de amânare pe trei ani

 

Londra a cerut amânarea cu trei ani a implementării reglementărilor.

Comisia Europeană vrea să redefinească ce este considerat european conform aşa-numitelor "reguli de origine".

"Nu avem un calendar exact, dar discutăm poziţia noastră internă şi suntem conştienţi că este o problemă presantă pentru UE şi Marea Britanie", a explicat Sefcovic.

Dacă va fi finalizat, compromisul va fi salutat de industria auto de pe ambele părţi ale Canalului Mânecii.

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a cerut o amânare cu trei ani a reglementărilor. Fără o amânare, tarifele ar putea totaliza 4,3 miliarde de euro în perioada 2024-2026, reducând în mod potenţial producţia de vehicule electrice cu aproximativ 480.000 unităţi.

"Majorarea preţurilor vehiculelor electrice în Europa, chiar în momentul în care trebuie să luptăm pentru cota de piaţă, în contextul intensificării concurenţei internaţionale, nu reprezintă mişcarea potrivită", susţine preşedintele ACEA şi şeful Renault, Luca de Meo.

Germania şi aproximativ 10 dintre cele 27 de state membre UE sprijină solicitarea Regatului Unit de amânare cu trei ani a implementării reglementărilor, în timp ce Franţa se opune.

Totuşi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru FT că francezul Thierry Breton - comisarul european pentru piaţă internă - consideră că o amânare cu un an ar fi o soluţie viabilă deoarece nu redeschide acordul Brexit şi nu compromite ambiţiile UE de a construi un lanţ de aprovizionare cu baterii european.

"Ceea ce este important este modul în care înţelegem regulile de origine. Suntem în procesul de dezvoltare a acestei metodologii şi construirea unei industrii de baterii în Europa şi în Marea Britanie astfel încât cred că trebuie să recunoaştem ca fiind originară din Europa orice parte a acelei baterii", a declarat Sefcovic, fără a da amănunte suplimentare.

Dar el a reiterat că reglementările pot fi doar amânate un an, deoarece vrea să încurajeze investiţiile în producerea de baterii în UE.


Lipsa fabricilor de baterii în Europa, un impediment pentru piața EV

 

Oficialii Guvernului de la Londra au declarat: "Avem nevoie de o soluţie comună UE - Marea Britanie pentru a evita impunerea de tarife cumpărătorilor de vehicule electrice din 2024, tarife care nu se aplică maşinilor cu motoare pe combustie".

Şi Asociaţia Industriei Auto din Germania (VDA) a solicitat recent Uniunii Europene şi Marii Britanii să amâne cerinţele comerciale post Brexit, care ar afecta tranziţia spre vehiculele electrice (EV).

Problema este că o baterie poate reprezenta până la jumătate din costul unui vehicul electric nou, iar Europa nu are încă uzine care să fabrice suficiente baterii pentru vehiculele electrice, şi este puţin probabil să realizeze acest lucru până la finalul lui 2023, susţine VDA.

Tarifele impuse la exporturile în Marea Britanie şi la importurile din această ţară "vor reprezenta un dezavantaj concurenţial semnificativ pentru industria auto europeană în faţa concurenţei din Asia, pe piaţa britanică atât de importantă. De asemenea, va reprezenta un pericol pentru dezvoltarea mobilităţii electrice, deoarece va fi afectat întregul lanţ de aprovizionare al UE", consideră Asociaţia Industriei Auto din Germania.

Marea Britanie rămâne a doua mare piaţă auto din Europa, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel