Marea Britanie supune consultării crearea unei lire sterline digitale
Autor: Delia Gheață | 07 feb 2023, 14:23
Este un proces de lungă durată
Este un proces de lungă durată
Un demers care nu implică și o grabă prea mare. Acum se consultă, apoi se discută, se analizează și numai după aceea se trag concluziile.

Ministerul britanic al Economiei şi Banca Angliei au început o perioadă de consultări cu companiile şi cetăţenii, ce va dura până pe 7 iunie, pentru a decide dacă se introduce în Marea Britanie o liră sterlină digitală şi pentru a stabili cum ar funcţiona, au anunţat cele două instituţii printr-un comunicat, relatează agenţia EFE.

În comunicat se precizează că decizia dacă se va crea "o monedă digitală a băncii centrale" (CBDC) va fi luată la mijlocul acestui deceniu, - cu posibila introducere a sa la finele deceniului - şi în niciun caz nu va înlocui "banul fizic" şi numerarul.

Această posibilă monedă, care ar putea să aibă numele de Britcoin sau altul, va fi "preschimbabilă cu numerar" şi va avea aceeaşi valoare economică.

Potrivit autorităţilor, va servi pentru a fi făcute plăţi prin intermediul aplicaţiilor sau portofelelor digitale de pe telefoanele mobile sau calculatoare (dezvoltate de sectorul privat), dar nu pentru a economisi, pentru că nu se adaugă dobândă.

Banca şi Executivul au ca şi prioritate ca lira digitală să fie uşor de utilizat pentru persoanele în vârstă sau vulnerabile şi subliniază că banii în numerar se vor menţine "atât timp cât vor dori cetăţenii".

Ambele instituţii au explicat că plănuiesc să creeze această monedă, un proces care a demarat încă din 2020, în contextul apariţiei noilor tehnologii financiare şi forme de plată la nivel mondial, cu scopul de a se asigura că publicul are acces la o monedă digitală "sigură şi comodă".

Ele subliniază că această eventuală monedă digitală emisă de către Banca Angliei va fi diferită de "criptomonedele" oferite de sectorul privat, care nu sunt reglementate, sunt lipsite de transparenţă şi au o mare volatilitate. Ministerul şi banca centrală reamintesc faptul că SUA, China şi zona euro intenţionează, de asemenea, să introducă versiuni digitale ale monedelor lor.

Comunicatul difuzat luni, şi care a fost urmat marţi de o serie de documente explicative, semnalează că, la început, vor fi restricţii în Marea Britanie privind cantitatea de monede digitale pe care o vor putea acumula persoanele fizice şi companiile.

"Deşi numerarul nu pleacă nicăieri, o liră digitală emisă şi sprijinită de Banca Angliei ar putea fi o nouă formă de plată de încredere, accesibilă şi uşor de utilizat", a declarat, conform comunicatului, ministrul Economiei, Jeremy Hunt.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a afirmat, la rândul său, că "o liră digitală va oferi o nouă formă de plată, va ajuta companiile, va menţine încrederea în bani şi va proteja mai bine stabilitatea financiară", comparativ cu criptomonedele.

Bailey a recunoscut că introducerea unei monede digitale, care există doar în sistemele informative, nu în lumea fizică, necesită ample consultări, deoarece presupune o serie de "cerinţe tehnice" şi reprezintă "o decizie profundă pentru ţară ţară în legătură cu modul în care se folosesc banii".

Citește și Marea Britanie: Cea mai mare grevă a personalului medical din istorie

Aproximativ 500.000 de lucrători, în special din serviciile publice, sunt în grevă din vara anului trecut, ceea ce a pus presiune asupra premierului Rishi Sunak pentru a găsi o cale de ieșire din conflict și a evita perturbări suplimentare, în special în transporturi și educație.

Întrebat la Sky News despre pericolul pe care aceste mișcări revendicative l-ar putea reprezenta pentru vieților pacienților sau a celor care se prezintă la medic cu diferite probleme, ministrul Comerțului s-a declarat "îngrijorat de acest lucru", citând lipsa de cooperare între serviciile alternative, cum ar fi armata, și greviști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe