Marea Britanie va testa un venit universal: Primești bani, dar nu muncești
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Lire sterline
Lire sterline
Un proiect experimental privind venitul de bază universal va vedea în curând lumina zilei în Marea Britanie. Cei care vor participa la acest test vor primi lună de lună, timp de doi ani, acești bani, fără obligație de angajare. Aceștia vor fi monitorizați pentru a determina efectele asupra sănătății lor fizice și psihice.

Este puțin mai mult decât salariul minim în Franța. Un venit de bază universal de 1.600 de lire sterline (aproximativ 1.865 de euro) va fi testat pentru prima dată în Anglia, în cadrul unui program pilot. Treizeci de persoane vor primi această sumă, fără condiții, în fiecare lună timp de doi ani, și vor fi monitorizate pentru a studia efectele acesteia asupra vieții lor, relatează „The Guardian”.

Citat de cotidianul englez, Will Stronge, directorul think tank-ului Autonomy care susține proiectul, este entuziasmat de această anvelopă salarială: „Este o sumă substanțială. Vrem să vedem ce efect va avea această sumă forfetară necondiționată asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor, indiferent dacă aleg să lucreze sau nu”, a spus el

Un proiect estimat la 1,8 milioane de euro

Participanții vor fi selectați aleatoriu dintr-un grup de voluntari, cu 20% din locuri rezervate persoanelor cu dizabilități. Totodată, un alt grup, care nu va beneficia de acest venit de bază va fi urmărit pentru a compara experiențele trăite în cei doi ani ai experimentului. Nu a fost comunicată încă data la care va demara acest test, pentru că încă se mai caută surse de finanțare a proiectului, estimat la peste 1,8 milioane de euro.

„Societatea noastră va avea nevoie de o formă de venit de bază în anii următori, având în vedere schimbările climatice, perturbările tehnologice și tranziția industrială care se profilează. pe orizont. De aceea este atât de important să se stabilească baza de dovezi și să se implice publicul acum, astfel încât terenul să fie bine pregătit pentru implementare la nivel național. De asemenea, think tank-ul Autonomy a fost implicat în experimentele la scară largă cu săptămâna de patru zile din Anglia, care s-au bucurat de mare succes”, a explicat Stronge.

„The Guardian” reamintește că susținătorii venitului de bază universal susțin că acesta poate oferi o potențială soluție la insecuritatea de pe piața muncii, sărăcia și excluziunea socială. Detractorii săi, regretă costul acestuia și cer ca ajutorul să fie vizat.

Proiecte-pilot similare există și în alte țări. În Țara Galilor, guvernul a instituit un program care prevede plata a 1.600 de lire sterline pe lună timp de doi ani tinerilor care părăsesc protecția copilului. În Franța, subiectul a fost discutat în timpul alegerilor prezidențiale din 2017, cu o ambiție mai limitată și sub denumirea de „venit universal din activitate”. Dar până acum nu a rezultat nimic concret.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-up-ul nuclear al șefului OpenAI, eșec la bursă

Implicat în mai multe sectoare de vârf, Sam Altman a...

AIE: Cum și-a omorât Rusia gâsca cu ouă de aur

Sectorul rusesc al petrolului și gazelor naturale nu își...

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

15.000 de lei, bani de la stat pentru unele familii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse...

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...


pixel