Nu este bine să fii bancher peste Atlantic. 2023 a fost un an sumbru pentru ocuparea forței de muncă în sectorul bancar, în special în Statele Unite, cu pierderea a aproape 62.000 de locuri de muncă.
O cifră fără precedent de la criza financiară din 2008, când s-au pierdut 140.000 de locuri de muncă. Numai preluarea, în regim de urgență, a băncii Crédit Suisse de către UBS, a condus la deființarea a 13.000 de locuri de muncă. A fost, fără îndoială, recordul anului care se apropie de final.
Jumătate din totalul reducerile de locuri de muncă revine băncilor din Statele Unite. Cea mai afectată a fost, din acest punct de vedere, banca Wells Fargo, forțată să renunțe la 12.000 de angajați, cu desființarea locuri de muncă pe care le ocupau.
Citigroup a șters 5.000 de poziții, Morgan Stanley 4.800 de poziții, iar Bank of America 4.000 de poziții. Aceste reduceri de locuri de muncă își găsesc explicația în principal de încetinirea activităților bancare de investiții din cauza creșterii bruște a ratelor dobânzilor și a unui mediu economic incert.
Încetinirea fuziunilor și achizițiilor
În acest context, IPO-urile, fuziunile și achizițiile au scăzut brusc. Prin urmare, reducerea forței de muncă a devenit cea mai eficientă pârghie pentru a face economii și a limita pierderile financiare.
Băncile americane au recrutat, de asemenea, masiv la sfârșitul crizei Covid, când tranzacțiile au fost relansate, practic. Între 2021 și 2022, numărul de angajați ai băncii Morgan Stanley a crescut cu 26%, procentul fiind de 17% la Goldman Sachs cu 17% și de 13% la JP Morgan. Astfel, cele 30.000 de reduceri de locuri de muncă de pe Wall Street reprezintă jumătate din angajările făcute în ultimii doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...