Marile bănci europene, mai puternice decât în orice moment de după criza din 2008

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bancă / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Cele mai mari bănci europene sunt mai viabile decât în orice moment de după criza financiară globală din 2008-2009, dar investitorii vor asigurări că pot avea încredere în generarea de câştiguri pe termen lung, în condiţiile scăderii dobânzilor, transmite Reuters.

Anul acesta, acţiunile băncilor au crescut în general cu două cifre, pe fondul programelor de răscumpărare de acţiuni, care au fost posibile după ani de acumulare de capital, restructurări, reduceri de costuri şi o politică de sprijin din partea băncii centrale, ceea ce a majorat profiturile lor.

Deutsche Bank, Lloyds şi Barclays vor prezenta săptămâna aceasta rezultatele financiare din trimestrul trei din 2024, în timp ce UBS şi HSBC sunt printre cele care le vor raporta săptămâna viitoare. Cifrele ar urma să arate continuarea profitabilităţii, activitatea de investiţii bancare robustă compensând presiunile asupra marjelor de profit şi cererea slabă pentru credite în rândul consumatorilor şi companiilor.

Dar investitorii vor mai mult. Pe lângă dovezi privind rezilienţa calităţii activelor, ei caută strategii mai accentuate, reduceri de costuri şi performanţe peste aşteptări, în pofida creşterii reduse a economiei globale.

Tranzacţiile au fost principalul subiect analizat de Consiliile de Administraţie ale băncilor în ultimele trei luni. BNP Paribas a achiziţionat AXA Investment Managers, iar UniCredit şi-a majorat participaţia deţinută la grupul german Commerzbank, sporind aşteptările unei consolidări transfrontaliere.

"Estimările sugerează că ar putea fi expuse pericolului venituri nete din dobânzi de 600 miliarde de euro, în primul semestru din 2025 dacă Banca Centrală Europeană reduce dobânzile în linie cu previziunile", a apreciat Filippo Maria Alloatti, director în cadrul Credit at Federated Hermes.

Vânzările participaţiilor deţinute de guverne în bănci, achiziţionate în timpul crizei financiare, au înlăturat unul dintre obstacolele în calea finalizării tranzacţiilor, deşi rămân altele, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Scope Ratings.

Philippe Bodereau, director în cadrul PIMCO, susţine că băncile europene fac parte din două categorii: cele care au potenţial să urmeze exemplul celor din SUA în privinţa unei rentabilităţi a capitalurilor proprii de peste 10%, şi cele care nu trec de acest prag.

UBS şi Barclays ar urma să raporteze în trimestrul trei din 2024 o redresare a veniturilor din investiţii bancare, domeniu în care rivalele americane JP Morgan, Morgan Stanleyşi Goldman Sachs au depăşit aşteptările.

Ca şi în cazul băncilor din SUA, cele din Europa nu ar urma să arate o deteriorare semnificativă a calităţii activelor, iar temerile s-au atenuat în legătură cu efectele asupra capitalului în urma problemelor din sectorul imobiliar comercial, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel