Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990
Analistul financiar Adrian...
Variața considerabilă a cantităților de droguri de mare risc (cocaină și heroină) capturate arată mai degrabă faptul că, din când în când, procurorii care se ocupă de criminalitatea organizată dau câte un tun, însă traficanții își văd în continuare de o afacere foarte profitabilă.
Spre exemplu, în 2013, cantitatea de droguri confiscată avea o valoare modestă, de numai 15,65 milioane de euro, grosul fiind dat de cannabis. Chiar și așa, valoarea era în creștere apreciabilă față de anul precedent, cu 49%. Un an mai târziu, valoarea capturilor rămăsese cam la fel, 16 milioane de euro.
Citește și: Pachetele cu cocaină de pe litoral poartă însemne ale marilor case de modă
După doi ani în care traficanții de cocaină sau heroină nu prea au fost deranjați de către autorități, în iulie 2015 DIICOT dă lovitura. Atunci a descoperit două TIR-uri care transportau 333 de kilograme de heroină produsă în Afganistan și care ar fi trebuit să ajungă în Olanda. Printr-un singur transport, traficanții au încercat să tranziteze România cu heroină în valoare de 40.000.000 euro. Procurorii au descoperit că firma de transport implicată făcea trafic încă din 2011, fiind greu de evaluat cantitatea pe care au transportat-o până atunci. Captura a sporit apreciabil bilanțul pe anul respectiv al DIICOT care a raportat că a confiscat 1.500 de kilograme de droguri.
Și anul 2016 a fost unul fast pentru DIICOT când a raportat capturi de 5.900 de kilograme, dintre care 2.782 de kilograme de droguri de mare risc. Dintre acestea din urmă, 2.500 de kilograme de cocaină au fost confiscate la un singur transport de tranzit.
Doi ani negri
În 2017, norocul i-a lăsat baltă pe cei de la DIICOT. Cantitatea totală de droguri indisponibilizate în vederea confiscării a fost de 2.033,77 kilograme, dintre care doar 15,34 kilograme droguri de mare risc. Practic, a fost un an în care nu s-a descoperit mai nimic, procurorii antidrog făcându-și planul tot cu ”agricultorii amatori” care și-au înjghebat câte o miniseră pentru cultivarea cannabisului.
”Am asistat la o creştere semnificativă a culturilor 'indoor' şi 'outdoor'. Dintre culturile 'outdoor' cea mai reprezentativă captură a fost realizată de către Serviciul Teritorial Timişoara de pe un teren situat la limita judeţelor Timiş şi Caraş-Severin, de unde au fost recoltate aproximativ 2,1 tone de plante de cannabis, din care au rămas circa 650 kg masă vegetală după uscare şi selectare”, spunea procurorul-șef al DIICOT de atunci, Daniel Hordoniceanu, care descria astfel ”captura anului”.
Anul 2018 a fost unul la fel de prost din punct de vedere al traficului de droguri de mare risc, din nou capturile de cannabis fiind cele mai importante, cea mai mare fiind una de 5 tone, cannabis descoperit în vama Nădlac.
2019, anul norocului chior
După doi ani de secetă, DIICOT a început în forță anul 2019 însă a avut parte și de noroc chior. Pe 5 martie, doi olandezi au fost arestați la Sighetu Marmației după ce s-a descoperit în mașina lor un compartiment secret cu 84 de kilograme de heroină. Pe 22 martie, DIICOT a anunțat încă o mare captură: 36 de saci cu cocaină, în total 1 040 de kilograme evaluare la 300.000.000 de euro. Deși susțin că monitorizau transportul, cei de la combaterea criminalității organizate au fost informați de polițiștii dintr-o comună din Tulcea privind grosul transportului.
Norocul a fost evident și în ceea ce s-a întâmplat în acest weekend când marea a adus pe plaje circa 150 de kilograme de cocaină pe care poliția nu a făcut altceva decât să o ridice și să o pună în saci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul financiar Adrian...
Prețurile rămân ridicate în a doua zi a săptămânii.
După invazia rusă din 2022, companiile ucrainene care...
Botezat Rotunbot RT-G, dispozitivul este capabil să...
Ratele ridicate ale dobânzilor și cererea scăzută pun în...
După schimbările de guvernanță...
Europa, odinioară mare importator de gaz rusesc, a fost...
Grupaj de ştiri.
Europa își consumă rezervele de...
Preşedintele ales al SUA a...
Sebastian Burduja, ministrul...
Turismul din Bulgaria a înregistrat rezultate record în...
Programul nuclear al Iranului...
Administrația Biden pregătește noi sancțiuni economice...
Premierul Norvegiei critică...
Diplomatul de rang înalt al...
Rubla rusească recuperează teren după scăderile din...
5.588 de societăţi cu capital...
Paul Anghel, directorul ANPC,...
Canada accelerează eforturile...
Liderii Partidului Popular...
China anunță măsuri pentru dezvoltarea provinciilor...
Elementele rare sau pământuri...
Vinurile roșii franțuzești...