Marile reţele de magazine nu vor să audă de plafonarea preţurilor la alimente

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Magazin / FOTO: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervenţiile de acest gen fac foarte rău pieţelor pe întregul lanţ alimentar şi va crea dezechilibre majore pe termen lung, susţin reprezentanţii asociaţiei.

AMRCR a transmis joi poziţia sa faţă de declaraţiile recente ale ministrului Agriculturii referitoare la o posibilă plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate în România.


"Menţionăm că este deja în vigoare până la 31.12.2024 o OUG de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungită de mai multe ori şi care afectează deja pieţele de mult timp. Până în prezent, AMRCR nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibilă astfel de măsură abruptă. Aşa cum România s-a angajat la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, precum şi în negocierile de aderare la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), libertatea comerţului trebuie garantată, iar preţul produselor trebuie să fie exclusiv rezultatul cererii şi ofertei, a liberei concurenţe pe piaţă, iar orice măsuri de intervenţie asupra mecanismelor economice de formare a preţurilor pentru 'zeci de mii de produse alimentare', va distorsiona grav piaţa şi va crea dezechilibre majore pe termen lung", se precizează în comunicatul AMRCR.

Potrivit sursei citate, politicile publice de intervenţie în mecanismul de formare a preţurilor pot conduce la un sentiment de neîncredere a investitorilor în viitorul economiei româneşti şi pot determina reevaluarea planurilor de investiţii sau de expansiune pentru anii următori, începând chiar cu 2025.



"AMRCR va sprijini asigurarea securităţii şi rezilienţei alimentare a României, încurajarea şi susţinerea producătorilor români prin încheierea de parteneriate cu aceştia, creşterea numărului locurilor de muncă din industria de retail şi este un partener corect de discuţii pentru autorităţi", afirmă reprezentanţii asociaţiei.



Totodată, AMRCR îşi reafirmă hotărârea de a se asigura că modul de formare a preţurilor produselor alimentare este doar rezultatul concurenţei libere, a cererii şi ofertei. În acest sens AMRCR transmite că va colabora strâns cu organizaţiile naţionale şi europene din care face parte şi, dacă va fi cazul, va reacţiona prompt la nivel naţional cât şi european cu mijloacele legale "pentru apărarea libertăţii comerţului".

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanţă urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior va fi aprobat în Guvern.

"În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de... Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România", a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti.

Barbu a precizat că proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
pexels.com
Magazin / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie
Foto: Pexels.com

pixel