Pensii speciale. Budăi are vești proaste pentru cei care încasează astfel de venituri
Autor: Matei Ion | 03 dec 2022, 12:50
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut mai multe precizări legate de reforma pensiilor și implicit și despre ce se va întâmpla cu pensiile speciale, într-un interviu pentru Știrile TVR.

Oficialul a precizat că pensia nu va mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate, acest lucru fiind doar unul din seria de modificări care vor fi efectuate în cadrul reformei pensiilor.

Soluția privind reglementarea pensiilor speciale trebuie găsită până la terminarea anului curent.

Guvernul are obligația prin angajamentul din PNRR să găsească soluții pentru reforma pensiilor acest lucru fiind și un jalon important din program.

Marius Budăi a confirmat aplicarea a două recomandări făcute de Banca Mondială și anume calcularea tuturor pensiilor să fie făcută în funcție de contributivitate cât și existența unui stagiu minim de cotizare.

Reforma ar viza schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

Marius Budăi, ministrul Muncii a precizat la TVR că: "Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii."

Citește și:

Reforma pensiilor, inclusiv cele militare. Marius Budăi, declaraţia zilei: Proiectul este deja scris. Detalii

Marius Budăi, ministrul Muncii, a venit cu detalii despre proiectul de reformare a sistemului de pensii. 

"Proiectul este deja scris, avem două corespondenţe cu Banca Mondială, construim adresa de înaintare către Comisia Europeană cu argumentele de la Banca Mondială, cu argumentele Ministerului Muncii, însă vreau să vă spun că, dacă atunci când eram în opoziţie am criticat foarte mult secretomania cu care s-a scris acest PNRR, eu nu am procedat la fel. Am discutat cu toate ministerele de resort, am avut chiar un memorandum în Guvern cu aprobarea unui grup de lucru, respectând independenţa fiecărui sistem în parte, pentru că trebuie să respecţi independenţa sistemului de justiţie, independenţa militarilor - apropo de asta, rămân la ideea că pensiile militare nu sunt pensii speciale - şi am construit acest proiect împreună cu toţi cei interesaţi", a declarat, joi, la România TV, Marius Budăi.

Despre pensiile militare

"Am spus şi repet: pensiile militare nu sunt pensii speciale. De altfel pensiile speciale - aşa cum se comunică la nivel public - nu există această noţiune juridică. Dacă e să discutăm despre pensiile militare, deja acestea îndeplinesc criteriile din PNRR. Nu am dorit prin această reformă pe care am găsit-o pe masă când am venit la minister, scrisă pe alocuri extrem de neprofesionist, să bulversăm niciun sistem. Trebuie să dăm independenţa fiecărui sistem şi trebuie să fim extrem de echilibraţi atunci când comunicăm", a mai spus ministrul Muncii.   Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe