Pensii speciale. Budăi are vești proaste pentru cei care încasează astfel de venituri
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut mai multe precizări legate de reforma pensiilor și implicit și despre ce se va întâmpla cu pensiile speciale, într-un interviu pentru Știrile TVR.

Oficialul a precizat că pensia nu va mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate, acest lucru fiind doar unul din seria de modificări care vor fi efectuate în cadrul reformei pensiilor.

Soluția privind reglementarea pensiilor speciale trebuie găsită până la terminarea anului curent.

Guvernul are obligația prin angajamentul din PNRR să găsească soluții pentru reforma pensiilor acest lucru fiind și un jalon important din program.

Marius Budăi a confirmat aplicarea a două recomandări făcute de Banca Mondială și anume calcularea tuturor pensiilor să fie făcută în funcție de contributivitate cât și existența unui stagiu minim de cotizare.

Reforma ar viza schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

Marius Budăi, ministrul Muncii a precizat la TVR că: "Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii."

Citește și:

Reforma pensiilor, inclusiv cele militare. Marius Budăi, declaraţia zilei: Proiectul este deja scris. Detalii

Marius Budăi, ministrul Muncii, a venit cu detalii despre proiectul de reformare a sistemului de pensii. 

"Proiectul este deja scris, avem două corespondenţe cu Banca Mondială, construim adresa de înaintare către Comisia Europeană cu argumentele de la Banca Mondială, cu argumentele Ministerului Muncii, însă vreau să vă spun că, dacă atunci când eram în opoziţie am criticat foarte mult secretomania cu care s-a scris acest PNRR, eu nu am procedat la fel. Am discutat cu toate ministerele de resort, am avut chiar un memorandum în Guvern cu aprobarea unui grup de lucru, respectând independenţa fiecărui sistem în parte, pentru că trebuie să respecţi independenţa sistemului de justiţie, independenţa militarilor - apropo de asta, rămân la ideea că pensiile militare nu sunt pensii speciale - şi am construit acest proiect împreună cu toţi cei interesaţi", a declarat, joi, la România TV, Marius Budăi.

Despre pensiile militare

"Am spus şi repet: pensiile militare nu sunt pensii speciale. De altfel pensiile speciale - aşa cum se comunică la nivel public - nu există această noţiune juridică. Dacă e să discutăm despre pensiile militare, deja acestea îndeplinesc criteriile din PNRR. Nu am dorit prin această reformă pe care am găsit-o pe masă când am venit la minister, scrisă pe alocuri extrem de neprofesionist, să bulversăm niciun sistem. Trebuie să dăm independenţa fiecărui sistem şi trebuie să fim extrem de echilibraţi atunci când comunicăm", a mai spus ministrul Muncii.   Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel