Mariupol a fost RAS de pe hartă de bombardamentele ruşilor
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Circa 90% din ceea ce însemna oraşul Mariupol nu mai există, anunţă un oficial.

Autoritățile din orașul asediat Mariupol declară că până la 90% din clădirile din oraș au fost distruse de forțele rusești. Aproximativ 30.000 de persoane au părăsit orașul, în timp ce peste 350.000 de oameni ar fi încă în adăposturile din oraș. Lesia Vasylenko, un parlamentar ucrainean, a scris pe Twitter că orașul este „distrus din cer".

Mesajul vine în contextul în care echipele de salvare din oraș încearcă să scoată supraviețuitorii atacului asupra unui teatru, unde aproximativ 1.000 de persoane - în principal femei și copii - se ascundeau într-un adăpost antiaerian, anunță BBC. Salvarea are loc pe fondul unor bombardamente intense din partea forțelor rusești la periferia orașului.

Pe de altă parte, autoritățile din Mariupol spun că aproximativ 30.000 de persoane au părăsit orașul până în prezent, potrivit Reuters. Consiliul local estimează că peste 350.000 de persoane sunt încă adăpostite în oraș. Orașul-port este încercuit de forțele rusești și a fost supus unora dintre cele mai intense bombardamente din timpul conflictului.

Reuters raportează cozi lungi de mașini care se îndreaptă spre nord de Mariupol, unele cu afișe pe care scrie „copii", în limba rusă. Oficialii ucraineni spun că locuitorii au fost blocați în oraș de bombardamente, fără încălzire, electricitate și apă curentă în cea mai mare parte a ultimelor două săptămâni, informează Mediafax.

 

Citeşte şi: Războiul din Ucraina a crescut cererea de arme de ultimă generaţie: Ţările europene, interesate de drone şi rachete americane

 

uverne europene au abordat administraţia SUA şi contractori din industria americană de apărare cu o 'listă de cumpărături' pe care se află drone, rachete antiaeriene şi antitanc, în condiţiile în care invazia rusă în Ucraina determină o revigorare a solicitărilor de armamente americane, notează joi Reuters.

Germania, care se apropie de încheierea unui contract pentru 35 de avioane de luptă F-35 cu Lockheed Martin Corp, s-a interesat de sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice, au afirmat surse familiarizate cu situaţia.

Între timp, Polonia vrea să achiziţioneze urgent sisteme sofisticate de drone Reaper din Statele Unite, a declarat un oficial guvernamental polonez în această săptămână.

Cereri vin şi de la alte ţări din Europa de Est, unde aliaţii sunt dornici să cumpere armamente pe care Ucraina le-a folosit cu succes împotriva forţelor ruse, inclusiv rachete antiaeriene Stinger şi rachete antitanc Javelin, au indicat două surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel