Octavian Marius Popa (fost șef Garda de Mediu): ”Sunt oameni care vor să adâncească această criză energetică în România”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fostul șef la Garda de Mediu oferă explicații despre cum se fac anumite jocuri
Fostul șef la Garda de Mediu oferă explicații despre cum se fac anumite jocuri
EXCLUSIV
Fost șef la Garda de Mediu, Octavian Marius Popa, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews TV, despre criza energetică și de ce nu se rezolvă ea în România, despre jocurile care se fac. 

Potrivit datelor oficiale, puterea instalată în capacitățile de producție a energiei electrice se ridică, în România, la 18307.083 MW, din care 36,3% reprezintă hidro, 16,9% este asigurat de cărbune, urmat, cu 16,5% de eolian și cu 14,3% de nuclear și așa mai departe. În plus, din cei 6348 MW produși miercuri în România, 23,94% au venit din cărbune, care s-a aflat pe locul trei al surselor energetice, după hidro și hidrocarburi, dar înainte de nuclear, eolian și biomasă. Întrebare: poate România să renunțe la cărbune până în 2025?

”Nu, bineînțeles că nu”, a răspuns Octavian Marius Popa, fost șef al Gărzii de Mediu, invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu la emisiunea acestuia ”Ce se întâmplă” de pe DCNewsTV. ”Bineînțeles că nu ai cu ce înlocui acest cărbune dacă nu ai deja pregătită o afacere. Noi am putea produce mult mai multă energie, dar producem doar o treime. Iar întrebarea este de ce? O parte din răspuns există, pentru că energia venită din eolian nu se realizează decât la anumite viteze ale vântului. Dacă sunt sub sau peste, nu funcționează, existând riscul de deteriorare a instalației. Am fi putut însă să producem energie în continuare prin hidro și am fi putut chiar să creștem capacitatea instalată, dacă am fi dorit cu adevărat să dăm drumul la acele hidrocentrale care sunt construite în proporție de 80-90%. Se pare însă că nu vrem, pentru că lucrurile s-au blocat din nou. Și vă dau o știre în premieră: s-au blocat. Nu mai merge nimic. Nu se mai solicită autorizații, nu mai înaintează hârtii către Agenția de Mediu, lucrurile sunt blocate. Din informațiile care circulă pe piață, și vă pot da o dovadă că este ceva adevărat, sunt unii băieți care vor să câștige bani mulți fără să investească”, a declarat fostul șef al Gărzii de Mediu. Cum? ”Făcând niște contracte preferențiale cu Romgazul de la care se ia gaz metan la un preț preferențial și să producă energie electrică din gaz. Eu nu cred că vor să facă, vor să vândă contractele”, a explicat Octavian Marius Popa. 

Cum s-a ajuns aici?

”Pentru că oamenii noștri politici, și o spun cu toată responsabilitatea, sunt pur și simplu niște păpuși trase de sfori din afară. Nu cred că este ideea lor”, a precizat invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu, care și-a pus întrebarea dacă ”din afară sau de aici, din interior”. 

”Poate și din interior, dac cred că există legături foarte strânse între cei de aici și cei din afară. Pentru că, pe fondul crizei energetice europene, România ar putea să devină exportator de energie. Sau ar fi putut să devină, în timp, exportator de energie, Cred că și acum ar putea să o facă. Pe de altă parte, văd că, dacă nu sunt povești împinse pe termen lung, se dorește o dezvoltare a producției de energie pe nuclear. Deși nu este cea mai sigură, dar este, în orice caz, cea mai puțin poluantă, mai puțin partea cu deșeurile rezultate. Dar, în general, nu poluează”, a explicat fostul șef la Garda de Mediu. 

Revenind la cărbune

Indiferent de câtă energie se produce, cărbunele reprezintă oricum în jur de un sfert. Renunți la el, dar ce faci mai departe, l-a întrebat Răzvan Dumitrescu pe invitatul său. ”Eu asta nu am înțeles. Am participat, ca invitat, la discuții în Comisia de Industrii. Și au fost parlamentari care au propus un lucru care mi se pare de bun simț: nici o capacitate energetică să nu fie scoasă din funcțiune până când nu este efectiv înlocuită cu alta. Se pare însă că la noi oamenii vor să adâncească această criză energetică și, mai ales, vor să adâncească urmările, consecințele financiare ale acestei crize energetice. Pentru că, în fapt, criza energetică din România are niște consecințe financiare uriașe”, a spus Octavian Marius Popa. 

Află toate detaliile urmărind întreaga emisiune: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...

Bancă / Foto: Freepik

Patru giganți bancari sancționați în Marea Britanie

Suma totală depășește 130 de milioane de dolari. 

Mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Soldați / FOTO: Freepik
Medicamente / FOTO: Freepik
Tipografie / FOTO: Unsplash
Xi Jinping

Știrile dmineții. Cinci informații pentru începutul zilei

DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...

De Beers, Londra

Cutremur pe piața diamantelor. Epoca De Beers se termină?

Anglo American reduce valoarea De Beers cu 2,9 miliarde...

Fermierii vor primi mai mulți bani / Foto: Freepik
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor
Bani
Salariile se vor mări la ANAF și în Ministerul Finanțelor

Declarația 205. Noutăți, termen limită și cum se completează

Așa cum am mai scris în urmă cu câteva săptămâni,...

Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu

Amenzi de 1,22 milioane de lei aplicate de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Cursul BNR

pixel