Maroc ne-a luat-o înainte! Pe moschei se pun deja panouri fotovoltaice
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ţările africane instalează panouri fotovoltaice până şi pe moschei
Ţările africane instalează panouri fotovoltaice până şi pe moschei
Ţările africane instalează panouri fotovoltaice până şi pe moschei, în timp ce, în România, consumatorii care vor să producă energie din surse regenerabile renunţă din cauza legislaţiei, a declarat, marţi, Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), la conferinţa Focus Energetic. 

El s-a referit la faptul că, după ce, în iunie, prosumatorii (persoanele fizice care produc energie electrică din surse regenerabile - n.r.) au fost exceptaţi de la obligaţia de a obţine autorizaţie de construcţie, Parlamentul a modificat recent legislaţia, iar această exceptare a fost eliminată.

Programul "Casa Verde Fotovoltaice", oprit. Se face o analiză

"Este ceva incredibil. A fost ocolită Comisia de industrii şi servicii cu altă prevedere, legată de rezistenţa acoperişului. Când l-am întrebat şi pe domnul Iulian Iancu (preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor - n.r.) ce s-a întâmplat, una s-a discutat în comisie... Sunt atât de încâlcite interesele... Ne iau înainte ţările africane. Un coleg a fost în Maroc, până şi pe moschei pun panouri fotovoltaice, iar prosumerii la noi, de trei ori cu certificat fiscal luat, renunţă. Ţara lui Papură Vodă...", a spus Lefter.

El a amintit şi de faptul că România şi-a propus o ţintă de 27% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030, iar Comisia Europeană ne-a recomandat să creştem această ţintă până la 34%.

"Acesta este viitorul. Vrem, nu vrem, energia regenerabilă dă tonul. Altfel spus, nu întâmplător se propune creşterea ţintei. La o altă reuniune l-am întrebat pe domnul secretar de stat Vişan ce vom face cu cota pe care o avem în strategie de 27% şi a dat un răspuns rotund: 31-32%", a arătat preşedintele PATRES.

Luni, organizaţia Greenpeace a cerut de urgenţă Parlamentului şi Guvernului soluţii pentru a permite persoanelor fizice să poată instala panouri fotovoltaice şi fără a avea autorizaţie de construcţie, întrucât procesul obţinerii acestei autorizaţii este de durată, iar oamenii pierd fondurile europene şi să renunţă să mai devină prosumatori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel