Această inițiativă ar trebui să faciliteze procesul, în prezent complicat, pentru proprietarii de mașini electrice. Când cineva își încarcă vehiculul electric la o stație de încărcare foarte rapidă, de obicei pe autostradă, trebuie să jongleze între diferiți operatori, fiecare având propria aplicație ce trebuie descărcată și un cont ce trebuie creat. Acest inconvenient este cel pe care doresc să îl elimine compania germană Ionity, cea olandeză Fastned, cea franceză Electra și cea italiană Atlante. Aceste companii administrează 11.000 de stații de încărcare ultra-rapidă, cu o putere de cel puțin 150 de kilowați, care permit o încărcare în aproximativ cincisprezece minute.
Începând din această vară, utilizatorii vor putea accesa stațiile celorlalți trei operatori direct din aplicația fiecăruia dintre aceștia, să își încarce vehiculele și să plătească consumul fără nicio procedură suplimentară, au anunțat companiile miercuri. Inițiativa, denumită „Spark Alliance”, va fi disponibilă în 25 de țări europene, printre care Marea Britanie, Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Elveția. „Prea multe aplicații, prea multe carduri – șoferii sunt adesea pierduți într-un labirint”, a remarcat Jeroen van Tilburg, directorul Ionity, în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri. „Această complexitate nu este doar frustrantă, ci încetinește și adoptarea” vehiculelor electrice, a adăugat el.
Tesla nu face parte din alianță
Fiecare operator își va menține propriile tarife, dar clienții care utilizează aplicația unui alt operator vor putea încărca la stațiile acestuia fără costuri suplimentare, a promis Aurélien de Meaux, directorul Electra. În prezent, există și alți jucători terți, precum Charge Map, care au dezvoltat aplicații și carduri de plată valabile la mai mulți operatori, dar acestea implică de obicei taxe suplimentare.
Abonamentele specifice fiecărui operator, care permit utilizatorilor frecvenți ai anumitor stații să beneficieze de tarife mai avantajoase, vor continua să existe. „Vom rămâne în continuare concurenți, nu există o structură de capital” în spatele Spark Alliance, a mai precizat Aurélien de Meaux.
Pentru directorul Electra, acest anunț se aliniază cu raportul Draghi, publicat anul trecut, privind competitivitatea Uniunii Europene, „care solicită o mai mare cooperare între companiile” de pe continent. Celălalt mare jucător din domeniul încărcării rapide, compania americană Tesla, nu va face parte din această alianță exclusiv europeană. În prezent, marca se confruntă cu o revoltă a unor consumatori împotriva patronului său, Elon Musk, care a devenit un aliat apropiat al lui Donald Trump.
Abonează-te la canalul nostru WhatsApp pentru mai multe știri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...
Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...
Prețurile petrolului au scăzut...
Reacția producătorilor auto nu...
România riscă să piardă...
Agenția Națională pentru Plăți...
Leul s-a apreciat, joi, 3...
Executivul a aprobat joi...
Dolarul s-a prăbușit, joi, la o...
Bursele europene ating minimul...
Tarifele lui Trump zguduie...
Industria diamantelor și a...
Leonardo Badea, viceguvernator...
Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...
Analistul financiar Adrian...