Mașinile cu motoare termice. UE speră să evite dezbateri cu scântei
Autor: Simona Haiduc | 23 Martie 2023, 09:03
Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conţinutul generat de inteligenţa artificială
Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conţinutul generat de inteligenţa artificială
Diplomații europeni speră să evite, astăzi, dezbateri cu scântei când va fi luată în discuție legislația ce interzice vânzarea de vehicule noi pe bază de combustibili fosili în Uniunea Europeană.

La reuniunea de joi, de la Bruxelles, responsabilii UE urmează să abordeze mai multe probleme, dar se tem că interesele cele două mari puteri Uniunii, Franța și Germania, vor domina dezbaterile. 

Pe ultima sută de metri, Germania s-a opus legii istorice a UE ce ar urma să pună cruce, începând din 2035, comercializării de autovehicule cu emisii de CO2, cerând ca noile mașini cu motoare cu combustie internă să fie permise după această dată cu condiția ca acestea să funcționeze cu combustibili sintetici.

Această obiecție făcută pe marginea unui act normativ convenit de țările țările UE și de Parlamentul European încă de anul trecut, i-a făcut pe unii oficiali europeni să se teamă că alte acorduri importante vor fi revizuite.

În ceea ce privește Franța, autoritățile de la Paris se pregătesc să apere prezența energiei nucleare în politicile energetice ale UE înainte ca ultimele negocieri pe această temă să înceapă, săptămâna viitoare.

Și aici negocierile se anunță aprinse, având în vedere că țări precum Germania, Danemarca și Spania, consideră că energia nucleară nu ar trebui să fie pusă pe picior de egalitate cu sursele regenerabile și nu ar trebui să fie inclusă pe lista surselor de energie considerate prietenoase cu mediul.

Niciuna dintre aceste chestiuni nu se află pe agenda întrunirii, iar unii diplomați UE au declarat că speră să evite o dezbatere oficială pe această temă.În a doua zi a summitului vor fi discutate planurile de revizuire a normelor privind piața UE a energiei electrice, în timp ce Comisia Europeană a prezentat măsuri pentru a face față creșterii prețurilor la energie.

Liderii UE ar putea decide să accelereze reformele pieței energiei electrice pentru a ajunge la un acord cu Parlamentul European până la sfârșitul anului, potrivit proiectului de concluzii consultat de Reuters.

Citește și Rabla Clasic şi Rabla Plus 2023. Vineri, 24 martie, încep înscrierile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe