Preşedintele american Joe Biden a promis vineri că ''peste 30 de ţări'' vor urma exemplul SUA şi vor elibera petrol din rezervele lor strategice pentru a diminua preţul petrolului şi al produselor derivate, relatează AFP.
''În această dimineaţă, peste 30 de ţări s-au regăsit la o reuniune internaţională şi au decis să pună pe piaţă zeci de milioane de barili de petrol suplimentari'', a spus Biden, făcând referire la o iniţiativă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).
El anunţase joi că Statele Unite vor elibera timp de şase luni din rezervele strategice un milion de barili de petrol în fiecare zi.
Preşedintele democrat încearcă astfel să oprească creşterea preţului combustibililor, care exasperează populaţia SUA şi este speculată de opoziţia republicană înaintea alegerilor legislative de la jumătatea mandatului care vor avea loc în noiembrie.
Citeşte şi: România nu mai importă gaz rusesc. Anunţul zilei: "Nu a mai fost făcută nicio rezervare de capacitate lunară"
La rândul său, Joe Biden încearcă să pună această creştere a preţurilor pe seama preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru invazia Rusiei în Ucraina. Pe de altă parte, el critică şi industria petrolieră americană pentru acumularea unor profituri imense fără a investi în producţie.
Grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, a convenit joi doar asupra unei creşteri modeste a producţiei, respingând din nou apelurile pentru o sporire mai substanţială a extracţiei pentru a diminua cotaţiile petrolului.
Preţul barilului de petrol Brent a atins 139 de dolari pe 7 martie, un record după criza financiară din 2008. După anunţul lui Biden despre eliberarea unei cantităţi masive de petrol din rezervele strategice, această cotaţie a ajuns vineri în jurul a 100 de dolari.
Începând de vineri, 1 aprilie 2022, România nu mai primeşte gaz rusesc. Potrivit unor informaţii obţinute de DC Business, se pare că livrările pe Isaccea și Negru Vodă au fost oprite. Mai exact, nu a mai fost efectuată nicio rezervare de capacitate lunară pe cele două rute de import ale gazului rusesc în ţara noastră. Este vorba despre companiile Conef din Cipru şi Wintershall din Zug - Elveţia, intermediarii Gazprom prin intermediul cărora România importă gaze din Rusia
Motivul ar fi acela că ţara noastră reuşeşte să acopere consumul, într-o proporţie foarte mare, din producţia internă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...