Măsurile fiscale luate de Banca Centrală a Chinei nu sunt suficiente, spun analiștii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China / sursa foto: Freepik.com
China / sursa foto: Freepik.com
Banca Centrală a Chinei a anunțat un ajutor generos pentru a sprijini economia aflată în declin. Cu toate acestea pare că noile măsuri nu vor destabiliza slaba cerere de consum, una dintre principalele problemele economice ale Beijingului.

Injecțiile de lichidități și scăderea costurilor de împrumut semnalate marți de Banca Populară a Chinei (PBOE) au îmbunătățit sentimentul pieței, dar mai ales pentru că au sporit așteptările ca autoritățile să vină în curând cu un pachet fiscal care să completeze măsurile monetare și financiare.

A doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu presiuni deflaționiste puternice și riscă să nu atingă obiectivul de creștere de aproximativ 5% pentru acest an din cauza unei scăderi puternice a sectorului imobiliar și a încrederii fragile a consumatorilor, pe care analiștii spun că numai politicile fiscale care pun bani în buzunarele consumatorilor prin pensii mai mari și alte beneficii sociale le pot aborda.

„Politicile băncii centrale au depășit așteptările, dar principala problemă a economiei de astăzi nu este lipsa de lichidități”, a declarat Shuang Ding, economist șef pentru China Mare și Asia de Nord la Standard Chartered.

„În ceea ce privește sprijinirea economiei reale, cred că va exista un alt pachet de politici, în special politici fiscale.”

Fred Neumann, economistul șef al HSBC pentru Asia, a fost de acord, afirmând că autoritățile trebuie să stimuleze cererea, ceea ce ar putea fi „realizat prin alte măsuri de politică, cum ar fi politica fiscală”.

Deși PBOC lansează cel mai îndrăzneț set de măsuri de după pandemie, dimensiunea totală a stimulentelor rămâne redusă, iar analiștii se îndoiesc de eficiența sa.

Având în vedere cererea slabă de credite din partea gospodăriilor și a întreprinderilor, cele 1.000 de miliarde de yuani (142 de miliarde de dolari) care vor fi eliberate în sistemul financiar printr-o reducere a rezervelor minime obligatorii ale băncilor ar putea stimula mai mult cumpărarea de obligațiuni suverane decât creditarea economiei reale.

Reducerile ratelor ipotecare existente vor genera un plus de 150 de miliarde de yuani anual pentru gospodării. Această sumă este însă echivalentă cu doar 0,12 % din PIB-ul Chinei, iar o parte din ea ar putea fi economisită pentru rambursarea anticipată a creditelor ipotecare.

Consumatorii chinezi cheltuiesc doar 35 de yuani din fiecare 100 de yuani în plus pe care îi primesc, estimează Raymond Yeung, economist șef pentru China Mare la ANZ.

Reducerea dobânzii cheie cu 20 de puncte de bază este mai mare decât de obicei, dar mai mică decât ceea ce fac de obicei majoritatea băncilor centrale. Rezerva Federală a SUA a redus ratele cu 50 de puncte de bază săptămâna trecută.

„Fiecare dintre principalele măsuri de politică monetară anunțate de PBOC a fost deja pusă în practică în trecut și a avut un impact economic minim înainte”, au declarat analiștii Gavekal Dragonomics într-o notă, descriind amploarea pachetului ca fiind «modestă».

Ponderea consumului gospodăriilor în producția economică anuală este cu aproximativ 20 de puncte procentuale sub media globală, în timp ce ponderea investițiilor - conduse de guvern, alimentate de datorii și cu randamente din ce în ce mai mici - este cu 20 de puncte peste.

Această problemă ar putea fi rezolvată prin transferuri din sectorul de stat către consumatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com

pixel