Prețul materiilor prime: Aurul s-a prăbușit, cuprul a scăzut, zahărul s-a ieftinit

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt factori care țin piața încordată
Sunt factori care țin piața încordată
Prețul cuprului a scăzut în această săptămână la Bursa de Metale de la Londra (LME), influențat de temerile legate de recesiunea globală, care afectează direct metalele de bază prin erodarea cererii.

Cu toate acestea, lanțul de aprovizionare ar putea avea de suferit din cauza unei greve iminentă la cea mai mare mină de cupru din lume, Escondida, în Chile, potrivit analiștilor de la Commerzbank. ”Compania minieră continuă să respingă acuzațiile sindicatului cu privire la problemele de siguranță", explică ei.

"Prin urmare, este din ce în ce mai probabil ca sindicatul să mobilizeze muncitorii la grevă, ceea ce ar putea impulsiona prețul cuprului, cel puțin temporar."

De asemenea, analiștii Morgan Stanley subliniază că, deși pe termen scurt se pune accentul "pe riscurile de scădere a cererii", pe termen lung este posibil să apară "schimbări structurale", care să ducă la creșterea cererii de cupru și aluminiu, odată cu dezvoltarea vehiculelor electrice și a energiei regenerabile.

În jurul orei 15:40 GMT (17:40 la Paris), pe LME, tona de cupru cu livrare în trei luni se tranzacționa vineri la 7.707 dolari, față de 7.856,50 dolari la închiderea de acum șapte zile.

Aurul, dezorientare totală

Prețul aurului s-a prăbușit în cursul săptămânii, topindu-se vineri la 1.654 de dolari, un nivel care nu a mai fost văzut din aprilie 2020, în condițiile în care investitorii continuă să mizeze pe o politică monetară agresivă din partea Rezervei Federale a SUA (Fed).

Acest lucru face ca obligațiunile guvernamentale americane să fie mai atractive și, prin urmare, aurul să fie mai puțin atractiv în comparație cu acest alt refugiu sigur. Inflația americană mai puternică decât se aștepta în august "a împins piețele să parieze pe o decizie mai fermă a Rezervei Federale a SUA”, a comentat Han Tan, analist la Exinity.

În timp ce banca centrală se reunește săptămâna viitoare, "dacă va semnala că intenționează să țină în continuare piciorul pe accelerație, acest lucru ar putea însemna că ratele vor crește mai mult decât cele 4,5% așteptate în prezent, antrenând o ieftinire și mai accentuată a aurului", a spus el.

"Atenția pieței rămâne concentrată pe creșterea ratelor și nu pe costul inevitabil pentru economie", a declarat Ole Hansen, analist la Saxo Bank, care consideră că aurul ar putea beneficia în cele din urmă de pariurile privind persistența inflației chiar și atunci când ciclul de creștere a ratelor se va încheia. Uncia de aur se tranzacționa la 1.675,07 dolari, față de 1.716,83 dolari cu șapte zile înainte.

Zahărul își trage sufletul

Prețul zahărului a scăzut la sfârșitul săptămânii, după ce joi a atins un maxim al ultimilor 10 ani la Londra, prinzându-și suflul, în timp ce la New York, creșterea producției de zahăr în detrimentul etanolului a stabilizat prețurile. "Piața de la New York este îngrijorată că lipsa de claritate în ceea ce privește cererea de etanol din Brazilia va forța fabricile de acolo să continue să producă mai mult zahăr pentru export", împingând prețurile mai jos, a declarat Jack Scoville, analist la Price Futures Group.

Brazilia este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de zahăr din lume. "Președintele brazilian a redus taxele pe combustibil în Brazilia, ceea ce reduce marjele de profit ale fabricilor", a spus Scoville. De obicei, prețurile ridicate ale petrolului și ale combustibililor încurajează producătorii să transforme o parte din recoltă în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr de pe piață și crește prețurile.

"Fabricile ar putea produce mult mai mult zahăr în timp, datorită modificărilor fiscale", spune el.

La Londra, piața se teme de o cerere continuă, în condițiile în care prețurile au revenit joi la un maxim al ultimilor 10 ani, de 633,00 dolari pe tona de zahăr alb. La New York, o livră de zahăr brut cu livrare în martie valora 17,64 cenți, față de 17,83 cenți cu șapte zile mai devreme. La Londra, tona de zahăr alb cu livrare în decembrie valora 530,20 dolari, în creștere de la 588,00 dolari la închiderea de vineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel