Medici: Sistemul informatic e în colaps. Reacția ministrului Pintea

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
CNAS anunță că începe marea modernizare
CNAS anunță că începe marea modernizare
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat miercuri că sistemul informatic de sănătate, despre care medicii de familie au afirmat că este în 'colaps', este gestionat de CNAS şi a adăugat că au fost plătiţi "bani grei" pentru pregătirea unor oameni care să asigure mentenanţa acestuia, dar care "nu se pricep" la acest lucru. 

"Nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest sistem. MS nu a contractat, nu a plătit şi nu gestionează sistemul. Sistemul este gestionat de CNAS. În mare măsură, dau dreptate medicilor de familie, pentru că eu sunt în legătură directă cu câţiva dintre ei şi de fiecare dată, în fiecare zi, îmi aduc la cunoştinţă ceea ce se întâmplă. De altfel, de aceea am şi luat decizia schimbării conducerii casei, am luat decizia verificării acestui sistem încă de acum câteva luni. Au fost pregătiţi oameni pe bani grei ca să poată mentena acest sistem din interior, dar care nu se pricep. (...) Mi s-a spus în felul următor: cardul beneficiază de un contract de mentenanţă pentru funcţionarea cardului de sănătate iar pentru prescripţia electronică există o procedură lansată în acest sens. (...) Am înţeles că de astăzi dimineaţă sistemul merge, am pus şi eu o întrebare retorică: trebuie să fie scandal ca să meargă sistemul? Am cerut mai multe date, dar, repet, nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest lucru iar CNAS nu este în subordinea MS, este doar în coordonare", a declarat Pintea la Realitatea Tv. 

Potrivit acesteia, sistemul informatic a fost contractat începând din anul 2012 şi a fost modificat de nenumărate ori, dar fără să se ţină cont de anumite aspecte, precum numărul mare de utilizatori în acelaşi timp. 

"Din păcate, nu funcţionează, nu s-a ţinut cont de numărul mare de utilizatori în acelaşi timp, nu s-a ţinut cont de anumite aspecte. Pe de altă parte, s-au risipit bani pe pregătirea unor persoane care să menteneze sistemul şi care nu se pricep, nu au fost pregătiţi corespunzător. Lucrurile acestea nu se pot rezolva de pe o zi pe alta", a arătat Pintea. 

Citește și: Compensarea medicamentelor, lovită de OUG 114. Ce pregătește Ministerul Sănătății

Ministrul a mai precizat că au existat contracte denunţate şi chiar plângeri penale şi şi-a cerut scuze faţă de medici şi pacienţi pentru modul în care funcţionează sistemul. 

Sistemul informatic pentru medicii de familie se află în colaps total, a avertizat, marţi, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), care solicită rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului. 

Numărul şi complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depăşite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să îşi facă datoria, precizează SNMF într-un comunicat. 

Potrivit sursei citate, disfuncţionalităţile sistemului creează probleme "insurmontabile" medicului de familie, atât la nivel birocratic, cât şi în comunicarea cu pacientul. 

"De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, reţetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situaţii în care pe o perioadă de 3 zile sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore. Mulţi dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil. Tot în această perioadă a zilei, medicii de familie încearcă şi dacă au noroc reuşesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS. Sistemul informatic a funcţionat de nota 0,33", susţin medicii de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Analiză / FOTO: Freepik
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Bancă / Foto: Freepik

6,3 miliarde de euro pentru Banca Generali

O tranzacție anunțată luni. 

Reuniune /FOTO: Freepik
Bursa de la București
Bună dimineața!
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Angajați ai companiei Merck / FOTO:https://www.merckgroup.com/en/media-center/download-gallery.html
Pensionar care se bucură / Foto: Freepik
Domeniul regal Skaugum / FOTO: Wikipedia
Un expert studiază un diamant
Analize / FOTO: Freepik

Stagflația: Un spectru care bântuie piețele financiare

Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...

Foto: Freepik.com
Bagaj / FOTO: Unsplash
La birou / FOTO: Freepik

Garderoba pentru birou: Elegantă, dar comodă

Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...

Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Foto: Freepik.com

pixel