Mesajul lui Xi Jinping pentru Putin este clar: Fără arme nucleare în Europa
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Xi Jinping spune că armele nucleare sunt o linie roșie
Xi Jinping spune că armele nucleare sunt o linie roșie
Președintele chinez Xi Jinping i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că se opune folosirii forței nucleare în Europa, în cele mai directe remarci ale sale de până acum cu privire la necesitatea de a împiedica escaladarea războiului Rusiei din Ucraina. 

În timpul primelor discuții față în față ale celor doi lideri, care au avut loc vineri la Beijing, Xi a cerut comunității internaționale să "respingă amenințarea armelor nucleare" și să pledeze împotriva unui război nuclear pentru a preveni o "criză pe continentul eurasiatic", potrivit agenției oficiale de presă China Nouă.

Liderul chinez a vorbit, de asemenea, despre necesitatea comună de a asigura stabilitatea lanțurilor de aprovizionare cu alimente și energie, ambele perturbate de invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Oficiali de la Kremlin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au avertizat în ultimele luni cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare tactice în Ucraina, în timp ce absurdul război al Moscovei intră în cea de-a zecea lună. 

Comentariile lui Xi îi transmit un mesaj clar lui Putin că amenințările nucleare reprezintă o linie roșie pentru China, oferind Beijingului un teren comun cu Bruxelles-ul în legătură cu un conflict care a tensionat legăturile cu blocul. Declarația liderului chinez privind o prietenie "fără limite" cu Putin înainte de invazie a determinat Europa să reexamineze riscurile de securitate ale extinderii legăturilor economice cu Beijingul. 

După o reuniune la Muenster, în Germania, miniștrii de externe ai Grupului celor șapte națiuni au declarat vineri că "retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă". Aceștia au adăugat că: "Orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia ar fi întâmpinată cu consecințe grave".

Josef Gregory Mahoney, profesor de politică la Universitatea Normală din China de Est din Shanghai, a declarat că comentariile lui Xi îi vor mulțumi pe cei din Europa care au sperat că China își va folosi poziția de "prieten al Rusiei" pentru a descuraja Moscova împotriva amenințărilor nucleare.

"Comentariile lui Xi sunt lipsite de ambiguitate în acest caz, atât împotriva utilizării, cât și a amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare", a spus el. "Acest lucru va fi interpretat de unii ca un mesaj foarte important".

Scholz este primul lider european important care vizitează China în mai bine de doi ani, în timp ce Xi revine la diplomația în persoană după ce lunga perioadă de izolare autoimpusă din pricina pandemiei care a înăbușit astfel de schimburi. Liderul german, căruia i se alătură în călătoria de o zi directori de top de la BASF SE, Volkswagen AG, Deutsche Bank AG și BioNTech SE, este, de asemenea, primul din blocul comunitar care se întâlnește cu Xi după ce acesta a obținut luna trecută un al treilea mandat, un lucru fără precedent, în China.

Liderul german a declarat că deplasarea sa a venit într-un "moment de mare tensiune", în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina a pus la îndoială ordinea bazată pe reguli, și a subliniat importanța dialogului față în față. "Acum putem vorbi concret și direct unul cu celălalt pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă lumea și relațiile bilaterale dintre Europa și China", a declarat el într-o declarație. 

"Distrugerea încrederii politice este ușoară, dar reconstruirea ei este dificilă, așa că este nevoie ca ambele părți să aibă grijă de ea", i-a spus Xi lui Scholz, potrivit Xinhua. În cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu premierul Li Keqiang de vineri după-amiază, Scholz a declarat că a îndemnat China să își folosească influența asupra Rusiei pentru a o descuraja să recurgă la forța nucleară. 

Xi s-a angajat într-o avalanșă de activități diplomatice în această săptămână, găzduind lideri străini de top din Vietnam, Pakistan și Tanzania, în timp ce începe un al treilea mandat axat pe creșterea influenței globale a Chinei. Liderul chinez nu și-a părăsit națiunea timp de doi ani după apariția lui Covid, o perioadă în care legăturile Beijingului cu Occidentul s-au deteriorat din cauza represiunii lui Xi asupra Hong Kong-ului, a tratamentului musulmanilor din Xinjiang și a presiunii militare asupra Taiwanului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel