Meta lansează un nou model de inteligență artificială

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Meta / Ilustrație: Oana Pavelescu
Meta / Ilustrație: Oana Pavelescu
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente versiuni a modelului său lingvistic de mari dimensiuni (LLM), denumit Llama 4, disponibil în două variante: Llama 4 Scout și Llama 4 Maverick.

Meta a precizat că Llama este un sistem de inteligență artificială multimodal. Acest tip de sistem este capabil să proceseze și să integreze diferite tipuri de date – text, video, imagini și sunet – și să transforme conținutul dintr-un format în altul.

Cele mai avansate modele de până acum

Într-un comunicat oficial, compania a declarat că Llama 4 Scout și Llama 4 Maverick sunt „cele mai avansate modele de până acum” și „cele mai performante din clasa lor în ceea ce privește multimodalitatea”.

Software open-source și modelul Llama 4 Behemoth

Meta a mai anunțat că atât Llama 4 Maverick, cât și Llama 4 Scout vor fi disponibile ca software open-source. În plus, compania a prezentat în avanpremieră și modelul Llama 4 Behemoth, descris drept „unul dintre cele mai inteligente modele LLM din lume și cel mai puternic de până acum, care va servi drept profesor pentru modelele viitoare”.

Contextul investițiilor în AI

Marile companii tehnologice investesc masiv în infrastructura pentru inteligență artificială, în urma succesului ChatGPT dezvoltat de OpenAI, care a schimbat peisajul tehnologic și a impulsionat investițiile în învățarea automată.

Întârzieri în lansare și provocări tehnice

Potrivit publicației The Information, Meta a amânat lansarea celei mai noi versiuni a modelului LLM deoarece, în timpul dezvoltării, Llama 4 nu a atins criteriile tehnice așteptate de companie, în special în ceea ce privește raționamentul și sarcinile matematice.

Raportul mai menționează că Meta a fost îngrijorată și de faptul că Llama 4 are performanțe inferioare față de modelele OpenAI în realizarea de conversații vocale similare cu cele ale oamenilor.

Investiții uriașe în infrastructura AI

Meta intenționează să cheltuiască până la 65 de miliarde de dolari în acest an pentru dezvoltarea infrastructurii de inteligență artificială, într-un context în care investitorii exercită presiuni asupra marilor companii tehnologice pentru a demonstra eficiența și rentabilitatea acestor investiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / Foto: Freepik
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel