Metale critice: Ce înseamnă acordul convenit de UE și Australia

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Topitorie de cupru
Topitorie de cupru
Un parteneriat într-o zonă strategică: mineralele, piatra de temelie a infrastructurii legate de tranziția ecologică.

Primele acțiuni ale acestui nou parteneriat strategic între Uniunea Europeană și Australia vor fi implementate în următoarele șase luni. Această cooperare va acoperi întregul lanț valoric al metalelor critice și strategice, de la explorare, extracție și prelucrare, la  rafinare, reciclare și așa mai departe. 

Odată înțelegerea parafată printr-un memorandum, următorul pas va fi elaborarea unei foi de parcurs cu acțiuni concrete, astfel încât parteneriatul să fie pus în mișcare în următoarele șase luni.

„Sunt încrezător că semnarea acestui parteneriat va transmite un mesaj puternic întregului ecosistem de materii prime din UE și Australia. Va stimula cooperarea, investițiile și oportunitățile pentru afaceri”, a salutat comisarul european al comerțului, Thierry Breton.

El a explicat că, acest parteneriat va permite UE să-și diversifice sursele de aprovizionare cu materiale necesare tranzițiilor ecologice și digitale, contribuind în același timp la dezvoltarea sectorului metalelor critice al Australiei.

„Acest parteneriat va explora, de asemenea, cooperarea în țările în care UE și Australia au interese reciproce”, se mai arată în declarația dată publicității în acest sens de Comisia Europeană. 

Pentru Uniunea Europeană și pentru majoritatea economiilor dezvoltate, aceste materii prime sunt astăzi de o importanță crucială pentru tranziția ecologică și digitală. Prin urmare, acest parteneriat cu Australia nu este primul convenit de Comisie în ultimele luni. De exemplu, în 2021 au fost semnate astfel de înțelegeri cu Ucraina și Canada, Namibia și Kazahstan în 2022, cu Argentina, Chile, Zambia, Republica Democrată Congo și Groenlanda în 2023, cu Rwanda, Norvegia și Uzbekistan în 2024.

Avertismentul AIE

Dacă entuziasmul în jurul acestor materii prime se intensifică, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a avertizat recent asupra problemelor de aprovizionare. „Scăderea prețurilor la metale critice” precum cuprul, litiul sau nichelul utilizate pentru a conduce electricitatea sau în bateriile vehiculelor electrice, turbinele eoliene și panourile solare „maschează riscul unor tensiuni viitoare în aprovizionare”, a atras atenția AIE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel