Microsoft a deschis larg porțile pentru hackeri. PC-urile personale, mai vulnerabile ca niciodată
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Satya Nadella / Foto: World Economic Forum / Flickr
Satya Nadella / Foto: World Economic Forum / Flickr
Funcția Recall a Microsoft este și mai vulnerabilă decât se credea inițial, relevă o nouă descoperire care arată că această funcție dotată cu inteligență artificială oferă privilegii de administrator chiar și hackerilor, ceea ce contribuie la sentimentul crescând că această funcție este un „dezastru total”.

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, lăuda noua funcție Recall a companiei, care stochează un istoric al desktop-ului computerului și îl pune la dispoziția AI pentru analiză, numind-o ”„memoria fotografică” a PC-ul. Între timp, în comunitatea de securitate cibernetică, ideea unui instrument care face capturi de ecran la fiecare cinci secunde a fost descrisă ca un vis devenit realitate pentru hackeri și cea mai proastă idee de produs din ultima perioadă.

Acum, cercetătorii de securitate au subliniat că singura măsură de protecție rămasă pentru a preveni exploatarea acestei funcții poate fi înlăturată cu ușurință.

De când Recall a fost anunțat luna trecută, lumea securității cibernetice a avertizat că, dacă un hacker poate instala software malițios pentru a obține acces pe un computer cu funcția activată, acesta poate accesa rapid întregul istoric stocat de funcție. Singura barieră părea a fi necesitatea privilegiilor de administrator pentru accesarea datelor Recall, ceea ce însemna că malware-ul fără acest nivel de privilegii ar declanșa un pop-up de permisiune, permițând utilizatorilor să prevină accesul.

Însă, miercuri, James Forshaw, un cercetător din echipa Google Project Zero, a publicat o actualizare pe blogul său, menționând că a găsit metode de a accesa datele Recall fără privilegii de administrator—practic eliminând chiar și această ultimă măsură de protecție. „Nu e nevoie de admin ;-)” a concluzionat postarea, scrie Wire.

Postarea pe blog a lui Forshaw a descris două tehnici diferite pentru a ocoli necesitatea privilegiilor de administrator, ambele exploatând moduri de a învinge o funcție de securitate de bază din Windows cunoscută sub numele de liste de control al accesului. Una dintre metodele lui Forshaw exploatează o excepție a acestor liste, simulând temporar un program din Windows numit AIXHost.exe care poate accesa chiar și bazele de date restricționate. Cealaltă metodă este și mai simplă: Forshaw subliniază că, deoarece datele Recall stocate pe un computer sunt considerate ca aparținând utilizatorului, un hacker cu aceleași privilegii ca utilizatorul ar putea rescrie listele de control al accesului pentru a-și acorda acces la întreaga bază de date.

Pentru moment, cercetătorii de securitate testează Recall în versiunile de previzualizare ale instrumentului, înainte de lansarea sa așteptată la sfârșitul acestei luni. Microsoft a declarat că intenționează să integreze Recall pe PC-urile compatibile Copilot+ cu funcția activată implicit. WIRED a contactat compania pentru comentarii despre descoperirile lui Forshaw privind problemele de securitate ale Recall, dar compania nu a răspuns încă.

Revelația că hackerii pot exploata Recall fără a folosi chiar și o tehnică separată de escaladare a privilegiilor contribuie și mai mult la sentimentul că funcția a fost lansată pe piață fără o revizuire adecvată din partea echipei de securitate cibernetică a companiei—în ciuda faptului că CEO-ul Nadella a declarat luna trecută că Microsoft va face din securitate prima prioritate în fiecare decizie viitoare. „Nu mă poți convinge că echipele de securitate ale Microsoft au analizat asta și au spus ‘pare sigur,’” spune Jake Williams, fost hacker NSA și acum VP de R&D la firma de consultanță în securitate cibernetică Hunter Strategy, unde spune că a fost solicitat de unii dintre clienții firmei să testeze securitatea Recall înainte de a adăuga dispozitivele Microsoft care îl folosesc în rețelele lor.

„Așa cum stă acum, este un dezastru total de securitate,” spune Williams. „Este unul dintre cele mai înfricoșătoare lucruri pe care le-am văzut vreodată din punct de vedere al securității enterprise.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel