Microsoft investește alte câteva miliarde de dolari în creatorul ChatGPT

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Inteligență artificială /FOTO: Freepik
Inteligență artificială /FOTO: Freepik
Gigantul tehnologiei mondiale își consolidează parteneriatul cu OpenAI, ale cărui instrumente de inteligență artificială vor fi integrate în produsele Microsoft.

Microsoft crede mai mult ca niciodată în OpenAI. Grupul tehnologic a anunțat luni că a investit "mai multe miliarde de dolari" în compania americană aflată în spatele chatbot-ului ChatGPT și că a reînnoit "un parteneriat pe mai mulți ani pentru a accelera progresele în domeniul inteligenței artificiale".

Microsoft a injectat deja 1 miliard de dolari în 2019 și ale 2 miliarde în 2021. Aceste fonduri au permis în mare parte OpenAI să finanțeze puterea de calcul necesară pentru a antrena diferitele sale așa-numite inteligențe artificiale generative. Instrumentul Dall-E, de exemplu, este capabil să genereze imagini de înaltă calitate pornind de la o descriere textuală. GPT-3, pe de altă parte, poate scrie texte realiste în diferite stiluri, limbi și registre lingvistice. Una dintre aplicațiile GPT-3, ChatGPT, poate dialoga cu un utilizator de internet și poate răspunde la întrebările acestuia, chiar dacă nivelul de potrivire lasă uneori de dorit.

Ca parte a noului parteneriat, care ar putea valora 10 miliarde de dolari, potrivit presei americane, Microsoft va continua să îmbunătățească supercomputerele găzduite în cloud-ul Azure, care sunt folosite de OpenAI pentru a-și desfășura cercetările. "Azure a fost crucială în furnizarea celor mai bune performanțe pentru antrenarea inteligențelor noastre artificiale. Microsoft își va crește investițiile în aceste sisteme pentru a accelera cercetarea noastră independentă", a declarat OpenAI într-un comunicat.

Mai presus de toate, modelele de inteligență artificială ale OpenAI vor fi integrate în mai multe servicii Microsoft. Este vorba, în special, de cazul Azure OpenAI de la Microsoft, "care permite dezvoltatorilor să construiască aplicații AI de ultimă generație prin acces direct la modelele OpenAI", explică grupul într-un comunicat. GitHub Copilot asistă dezvoltatorii în scrierea codului lor informatic. ChatGPT ar putea apărea în cadrul Bing, motorul de căutare al Microsoft, pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor de internet.

OpenAI a fost fondată în 2016 cu scopul de a construi așa-numita inteligență artificială "de uz general", adică capabilă să funcționeze ca un creier uman. Acest proiect de cercetare, finanțat la început de mai mulți miliardari din Silicon Valley, cum ar fi Elon Musk, a fost inițial conceput ca fiind non-profit. OpenAI și-a schimbat statutul în 2019 pentru a atrage investitori.

Citește și Microsoft vrea să dea afară aproape 10.000 de

Producătorul de software a subliniat că aceste restructurări se vor traduce printr-o lovitură de 1,2 miliarde de dolari care va fi inclusă în bilanţul financiar pe trimestrul al doilea. Microsoft urmează să dea publicităţii rezultatele pe trimestrul al doilea în data de 24 ianuarie iar analiştii se aşteaptă ca grupul să anunţe o majorare a cifrei de afaceri cu doar 2,7% în ritm anual, un ritm foarte mic pentru un gigant din sectorul informatic obişnuit cu creşteri de două cifre. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel