Microsoft investește alte câteva miliarde de dolari în creatorul ChatGPT
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Are mare legătură cu Inteligența Artificială
Are mare legătură cu Inteligența Artificială
Gigantul tehnologiei mondiale își consolidează parteneriatul cu OpenAI, ale cărui instrumente de inteligență artificială vor fi integrate în produsele Microsoft.

Microsoft crede mai mult ca niciodată în OpenAI. Grupul tehnologic a anunțat luni că a investit "mai multe miliarde de dolari" în compania americană aflată în spatele chatbot-ului ChatGPT și că a reînnoit "un parteneriat pe mai mulți ani pentru a accelera progresele în domeniul inteligenței artificiale".

Microsoft a injectat deja 1 miliard de dolari în 2019 și ale 2 miliarde în 2021. Aceste fonduri au permis în mare parte OpenAI să finanțeze puterea de calcul necesară pentru a antrena diferitele sale așa-numite inteligențe artificiale generative. Instrumentul Dall-E, de exemplu, este capabil să genereze imagini de înaltă calitate pornind de la o descriere textuală. GPT-3, pe de altă parte, poate scrie texte realiste în diferite stiluri, limbi și registre lingvistice. Una dintre aplicațiile GPT-3, ChatGPT, poate dialoga cu un utilizator de internet și poate răspunde la întrebările acestuia, chiar dacă nivelul de potrivire lasă uneori de dorit.

Ca parte a noului parteneriat, care ar putea valora 10 miliarde de dolari, potrivit presei americane, Microsoft va continua să îmbunătățească supercomputerele găzduite în cloud-ul Azure, care sunt folosite de OpenAI pentru a-și desfășura cercetările. "Azure a fost crucială în furnizarea celor mai bune performanțe pentru antrenarea inteligențelor noastre artificiale. Microsoft își va crește investițiile în aceste sisteme pentru a accelera cercetarea noastră independentă", a declarat OpenAI într-un comunicat.

Mai presus de toate, modelele de inteligență artificială ale OpenAI vor fi integrate în mai multe servicii Microsoft. Este vorba, în special, de cazul Azure OpenAI de la Microsoft, "care permite dezvoltatorilor să construiască aplicații AI de ultimă generație prin acces direct la modelele OpenAI", explică grupul într-un comunicat. GitHub Copilot asistă dezvoltatorii în scrierea codului lor informatic. ChatGPT ar putea apărea în cadrul Bing, motorul de căutare al Microsoft, pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor de internet.

OpenAI a fost fondată în 2016 cu scopul de a construi așa-numita inteligență artificială "de uz general", adică capabilă să funcționeze ca un creier uman. Acest proiect de cercetare, finanțat la început de mai mulți miliardari din Silicon Valley, cum ar fi Elon Musk, a fost inițial conceput ca fiind non-profit. OpenAI și-a schimbat statutul în 2019 pentru a atrage investitori.

Citește și Microsoft vrea să dea afară aproape 10.000 de

Producătorul de software a subliniat că aceste restructurări se vor traduce printr-o lovitură de 1,2 miliarde de dolari care va fi inclusă în bilanţul financiar pe trimestrul al doilea. Microsoft urmează să dea publicităţii rezultatele pe trimestrul al doilea în data de 24 ianuarie iar analiştii se aşteaptă ca grupul să anunţe o majorare a cifrei de afaceri cu doar 2,7% în ritm anual, un ritm foarte mic pentru un gigant din sectorul informatic obişnuit cu creşteri de două cifre. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel