„Chiar dacă cifrele ne arată că între cele două state există o valoare a schimburilor comerciale de numai 383 de milioane de euro, în Lituania sunt comercializate produse finite cu materie primă importată din România, și vice-versa, astfel încât nu putem să vorbim despre o statistică reală din acest punct de vedere. Lituania și România pot dezvolta proiecte comune în domeniul energiei, un exemplu de bune practici fiind terminalul lituanian GNL din Klaipeda, care reușește să ofere acestei țări un grad ridicat de independenţă în ceea ce privește gazele naturale.
România trebuie să învețe din experiența Lituaniei, mai ales în situația geopolitică în care ne aflăm, și să reia proiectul Azerbaidjan — Georgia — România Interconnector (AGRI), ca o alternativă europeană la gazul rusesc. Chiar dacă a fost demarat în 2008, din anumite motive acest proiect nu a fost pus în practică până în prezent. AGRI presupune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, şi traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere până în Portul Constanţa. Din păcate, renunţarea la acest proiect a însemnat şi oprirea investiţiilor în infrastructura de stocare a gazelor, Europa fiind complet nepregătită din acest punct de vedere la ora actuală”, a declarat președintele CCIR, dl Mihai Daraban.
„Unul dintre punctele importante de pe agenda Ambasadei Lituaniei în România îl reprezintă impulsionarea relațiilor comerciale cu țara dumneavoastră, acțiune dublată, în mod evident, de continuarea colaborării la nivel politic dintre cele două state. Profit, astfel, de această întâlnire pentru a vă solicita sprijinul în ceea ce privește atragerea unui număr cât mai mare de companii românești la viitorul summit Inițiativa celor 3 Mări, eveniment ce va avea loc, anul acesta, la Vilnius, în Lituania. Suntem foarte interesați în cooptarea antreprenorilor români în proiecte comune, mai ales în domeniile: energie, transporturi, digitalizare și IT&C.
Camera de Comerț și Industrie a României și Ambasada Lituaniei în România au dezvoltat, de-a lungul timpului, o relație foarte strânsă și sunt convins ca, și de data aceasta, Camera Națională va reuși să impulsioneze mediul de afaceri din România să participe în număr cât mai mare la acest summit”, a declarat E.S.dl Arturas Zurauskas, ambasadorul Lituaniei în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...