Mii de avioane și elicoptere zac în deșertul din Arizona. De ce

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
AMARG / FOTO: Wikipedia
AMARG / FOTO: Wikipedia
În deșertul arid al Arizonei, un vast teritoriu a devenit un fel de parcare pentru mii de avioane americane.

De fapt, i se spune cimitirul. În deșertul din Arizona, baza militară Davis-Monthan se întinde pe mai mult de 1.052 de hectare. Aici sunt adăpostite nu mai puțin de 3.200 de avioane — 75 de diferite tipuri, aduse aici după ce și-au încheiat cariera în aer. Numele oficial: Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG). Agențiile guvernamentale americane găsesc aici componentele necesare pentru tot necesarul lor aeronautic, explică The Economist.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, AMARG nu este un loc unde avioanele vechi ale Departamentului Apărării, ale NASA sau ale Departamentului Agriculturii sunt pur și simplu abandonate pentru piese de schimb. Forțele aeriene, de exemplu, găsesc aici un stoc de avioane de vânătoare vechi — transformate în drone, cu coada vopsită în portocaliu pentru a nu fi confundate cu aparatele mai recente și care-i ajută pe militari să-și perfecționeze abilitățile. Militarii le urmăresc, trag asupra lor și, după 300 de ore de serviciu, le doboară deasupra Golfului Mexic.

Nu sunt doar americane

Însă AMARG nu găzduiește doar avioane americane. În 2021, când Statele Unite s-au retras definitiv din Afganistan, aveau în posesie elicoptere rusești Mi-17 trimise anterior în străinătate pentru întreținere, care urmau să fie predate talibanilor. În loc să le lase în urmă, americanii le-au adus cu ei și le-au depozitat la AMARG. O decizie care s-a dovedit inspirată chiar în anul următor.

Când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, președintele Joe Biden a inclus aceste câteva elicoptere într-un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Acum, vopsite parțial în albastru și galben, ele sunt încă operaționale în estul Europei.

„Nimic din ceea ce vedeți aici nu este de aruncat”, asigură Robert Raine, purtător de cuvânt al AMARG, pentru The Economist. Totuși, pentru jurnalist, unele colțuri ale cimitirului par compuse din adevărate mormane de deșeuri. Ca acele bombardiere Boeing B-52 decrepite, depozitate într-un colț, fără aripi și fără coadă. Dar dacă sunt păstrate astfel, dezmembrate, este pentru a respecta obligațiile tratatelor de reducere a armelor strategice (START), semnate între Statele Unite și Rusia între 1991 și 1994 și reînnoite în 2009.

Între recuperare și reciclare

De cele mai multe ori, când nu sunt recondiționate pentru a fi livrate aliaților, avioanele de la AMARG sunt dezmembrate pentru ca alte aparate aflate încă în serviciu să poată recupera piese. În unele zile, mecanicii bazei aeriene primesc până la 30 de cereri de acest tip. Fie că este vorba de motoare, fie de structura aparatelor, tehnicienii caută piesele solicitate, le curăță, le testează și le expediază către destinația necesară.

Odată ce toate piesele utile ale unui avion au fost extrase și trimise, aparatul încă mai are un rol. Este mai întâi demilitarizat — toate componentele periculoase și materialele compozite sunt eliminate. Restul este apoi trecut de două ori printr-un concasor, rezultând bucăți de aproximativ o jumătate de centimetru lungime, explică Robert Raine: „Acesta este aluminiu de foarte bună calitate. Va servi, cel puțin, la fabricarea de piese auto.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă

pixel