Mii de milionari fug din China. Va fi cel mai mare exod
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În căutarea locului potrivit / FOTO: Freepik
În căutarea locului potrivit / FOTO: Freepik
În căutare de noi oportunități, regimuri fiscale favorabile sau medii stabile, 128.000 de milionari se vor muta, anul acesta în altă țară. Un record. 

În întreaga lumii, mii de Bogați își fac bagajele, iar deplasările lor aruncă o lumină nouă asupra turbulențelor geopolitice ale momentului. Într-adevăr, o nouă analiză realizată de Henley & Partners prezice că un număr record de milionari vor emigra în noi țări în 2024 - un an electoral istoric, care va mobiliza la urne mai mult de jumătate din populația lumii cu drept de vot.

„Se așteaptă ca 128.000 de milionari să se mute în altă țară în acest an, suficient pentru a eclipsa recordul anterior de 120.000 înregistrat în 2023”, a comentat Dominic Volek, de la Henley & Partners. „Din multe puncte de vedere, această mare migrație de milionari semnalează o schimbare profundă a peisajului global, a plăcilor tectonice ale bogăției și puterii, cu implicații profunde pentru traiectoria viitoare a statelor unde se vor instala acești milionari”, a estimat analistul. 

Raportul citează tendințele globale actuale, inclusiv „tensiunile geopolitice, incertitudinea economică și tulburările sociale”, ca factori care influențează migrația bogaților. Potrivit cabinetului britanic, țările care continuă să atragă beneficiază în special de un nivel ridicat de stabilitate și securitate, de sisteme bancare excelente și de oportunități educaționale remarcabile pentru copii. 

China și Marea Britanie, abandonate

China ar urma să înregistreze cel mai mare exod de milionari în 2024, cu 15.200 de cetățeni care vor pleca, deoarece „Xi Jinping continuă să exercite un control ferm asupra economiei”, explică Henley & Partners. În Regatul Unit, unde plecările se vor dubla anul acesta, impactul economic persistent al Brexit-ului, instabilitatea la cele mai înalte niveluri de putere și reformele fiscale sunt principalele cauze ale acestei mișcări. 

India se află pe locul trei, dar spre deosebire de alte țări, când cei mai bogați cetățeni părăsesc țara, ei preferă să-și păstreze interesele economice acolo. „Milonarii indieni părăsesc adesea subcontinentul pentru un mediu de viață mai bun”, susține Hannah White, director al Institutului pentru Guvernare. În Top 5 sunt incluși sud-coreenii, majoritatea mergând în Statele Unite, Canada și Australia.

Emiratele Arabe Unite, un magnet

În schimb, Emiratele Arabe Unite ar urma să atragă 6.700 de milionari în 2024, ceea ce confirmă statutul de destinație preferată pentru cei mai bogați. Ei provin de obicei din alte țări din Orientul Mijlociu, Africa, Rusia și India.

Țările anglo-saxone domină Top 5. În Statele Unite numărul milionarilor a crescut, în ultimul deceniu, cu 62%, iar anul acesta vor mai veni alți 3.800, deși instabilitatea politică ar putea avea un impact asupra acestor cifre. 

Singapore continuă să strălucească, datorită economiei sale puternice și a nivelului de trai ridicat. „Acest lucru confirmă o tendință economică mai largă în întreaga lume: creșterea Asiei și declinul relativ al Europei”, descifrează jurnalistul Misha Glenney. „Putem fi încrezători că această tendință va continua pe măsură ce creșterea intra-Asia continuă să crească. »

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel