Referindu-se la situaţia din Ucraina, el a apreciat că Statele Unite nu trebuie să-l lase pe preşedintele rus Vladimir Putin ''să creeze diviziuni între prietenii noştri şi NATO''. ''Nu-l putem lăsa pe (Vladimir) Putin să ne separe de prietenii noştri'', a afirmat Pompeo la o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto.
Şeful diplomaţiei americane a atenţionat de asemenea că Washingtonul ''priveşte cu preocupare cum China încearcă să se instaleze în Europa'', făcând astfel referire şi la afacerile companiei chineze Huawei, acuzată de serviciile secrete americane că desfăşoară operaţiuni de spionaj şi care intenţionează să-şi creeze un centru logistic în Ungaria.
Ungaria şi Statele Unite au început să-şi reconstruiască legăturile politice, a declarat la rândul ministrul de externe ungar Peter Szijjarto după întrevederea cu secretarul american de stat Mike Pompeo.
Aceste legături gravitează în jurul a doi piloni, respectiv economia şi apărarea, iar de când administraţia republicană a preluat puterea la Casa Albă relaţiile dintre Budapesta şi Washington au început să progreseze rapid, ''patriotismul'' şi apărarea ''moştenirii şi a comunităţilor creştine'' fiind factori care au apropiat Budapesta şi Washingtonul de când Donald Trump este preşedinte, a explicat Szijjarto, care consideră că o dovadă a îmbunătăţirii acestor relaţii este chiar vizita lui Pompeo în Ungaria.
Ungurii achiziționează echipamente militare
Vorbind şi el despre cooperarea în sectorul militar, Pompeo a anunţat că Ungaria va achiziţiona echipamente militare din SUA, fără să ofere detalii.
Szijjarto a precizat că s-au încheiat discuţiile privind actualizarea tratatului bilateral de cooperare militară între Ungaria şi SUA, semnat în anul 1997 şi care trebuie revizuit pentru a răspunde noilor provocări de securitate. Noul document va fi înaintat săptămâna viitoare comitetului de apărare din parlamentul ungar.
Szijjarto a mai anunţat că i-a cerut lui Pompeo sprijin pentru ca societatea ExxonMobil să înceapă exploatarea gazelor în Marea Neagră. Săptămâna trecută el i-a solicitat şi secretarului american pentru energie Rick Perry să intervină pe lângă ExxonMobil, pentru ca grupul petrolier american să demareze, împreună cu partenerul austriac OMV, producţia de gaze offshore în România. Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze este o chestiune de securitate naţională, a insistat şeful diplomaţiei ungare.
Însă el a estimat că este ceva ''ipocrit să fie criticată Ungaria'' pentru relaţiile ei strânse cu Rusia, în condiţiile în care şi state ale UE din vestul Europei au la rândul lor astfel de relaţii cu Moscova, făcând aici aluzie la gazoductul Nord Stream 2, care sporeşte dependenţa Germaniei şi a altor ţări din UE de gazele ruseşti.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ungare a amintit că SUA şi Ungaria susţin activ în cadrul organizaţiilor internaţionale promovarea unui tratament corect faţă de statul Israel, notează agenţia MTI. Ungaria, a adăugat Szijjarto, şi-a bazat mereu politica externă pe respectul reciproc şi consideră ca fiind o chestiune de principiu să se împotrivească prin veto oricăror hotărâri ale UE care critică deciziile de politică externă suverane ale SUA
Citește și: Vladimir Putin: După retragerea din INF vom dezvolta rachete hipersonice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...