Miliardar rus, critici dure la adresa guvernului lui Putin: ”Nu mai vorbiți!”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Miliardarul rus, Mordashov / FOTO: Telegram
Miliardarul rus, Mordashov / FOTO: Telegram
Este vorba despre un om de afaceri respectat în societatea rusă și al cărui punct de vedere contează mult printre colegii lui.

Miliardarul Alexey Mordashov a criticat încercările guvernului de a convinge societatea rusă că politica fiscală promovată de Guvern la indicațiile președintelui Vladimir Putin ca fiind stabilă, după ani de ajustări și modificări, care au făcut ca întreprinderile să se confrunte cu taxe mai mari.

Săptămâna trecută, guvernul a aprobat noi majorări de taxe pentru întreprinderi și persoanele bogate, care ar putea aduce 30 de miliarde de dolari în plus la venituriler bugetare de anul viitor.

"În fiecare an avem un program destul de asemănător. În fiecare an spunem că este nevoie de stabilitate în sistemul fiscal, în special de stabilitatea proprietății", a spus Mordashov la un mic dejun de afaceri în cadrul forumului economic de la Sankt Petersburg.

Ea nu există

„Stabilitatea fiscală înseamnă că impozitele rămân neschimbate pentru o lungă perioadă de timp... Nu poți crește taxele și, în același timp, să vorbești despre stabilitatea lor. Prin urmare, nu mai vorbiți de stabilitate, ea nu există!”

Mordashov, unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, cu o avere de 25,5 miliarde de dolari conform Forbes, a spus că este gata să plătească mai multe taxe, dar a cerut autorităților să asigure predictibilitate pentru companii.

O promisiune în scris 

El a citat taxele de export legate de cursul de schimb rubla-dolar, taxele pe oțel și taxele miniere mai mari ca exemple ale naturii imprevizibile a politicii fiscale a Rusiei. „Toate acestea subminează încrederea, motivația și capacitatea de a planifica viitorul. El a sugerat ca guvernul să ar trebui să emită o lege prin care să promită că nu va schimba taxele timp de un an pentru a demonstra că stabilitatea este un termen luat în serios, nu doar o vorbă în vânt. 

Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a spus că stabilitatea în politica fiscală nu exclude unele amendamente și că existența regulii fiscale a Rusiei, care limitează cheltuielile și creșterea ratei dobânzii, este esențială.

Regula fiscală 

„Cel mai important lucru este încrederea în regula fiscală”, a spus domnul Siluanov. De asemenea, Rusia a schimbat în mod repetat mecanismele regulii sale fiscale.

Siluanov a spus că majorările de anul trecut ale taxelor vamale, ale taxelor miniere și ale impozitului excepțional pe profiturile excedentare au fost o consecință a faptului că Rusia nu are suficiente resurse pentru reconfigurarea industriilor, rezolvarea problemelor cheie și modernizarea economiei.

El a adăugat că sunt necesare ajustări fiscale pentru a încuraja investițiile în domenii precum dronele.  „De ce companiile nu investesc în mașini, electronice, drone? Este o afacere bună. De ce nu investiți? a întrebat domnul Siluanov. „Vom direcționa resursele provenite din impozitul (suplimentar) pe profit de 5% către sectoarele care au nevoie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel