Topul miniştrilor universali. Salturi surprinzătoare în Guvern
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt miniștri care au schimbat și trei portofolii
Sunt miniștri care au schimbat și trei portofolii
Rotația cadrelor, practicată pe scară largă în Partidul Comunist, rămâne un obicei și al partidelor actuale atunci când își desemnează miniștrii. În ultimul deceniu, o serie de persoane au ocupat mai mai multe portofolii în guverne diferite. În unele cazuri, anumiți politicieni au condus ministere complet diferite unul de altul ca obiect de activitate. Au fost însă și cazuri în care portofoliile ocupate de-a lungul vremii erau apropiate ca domeniu, cum ar fi ministerele Economiei, Finanțelor sau pentru Mediul de Afaceri. 

De-a lungul vremii, raportul de forțe între taberele din interiorul partidelor sau modul în care partide aliate și-au împărțit ministerele au făcut ca unele numiri în Guvern să fie complet neașteptate. De exemplu, Vasile Blaga a fost ministru de Interne în primul guvern Tăriceanu și se pregătea să preia același portofoliu în guvernul PDL-PSD, format în 2008. Cum PSD și-a adjudecat Internele, Blaga a primit un minister inventat atunci, cel al Dezvoltării Regionale. Timpul a dovedit că acest minister a devenit unul dintre cele mai râvnite datorită sumelor imense de bani pe care trebuie să le gestioneze pentru finanțarea proiectelor de infrastructură din teritoriu.  Până la urmă, Blaga a obținut Ministerul de Interne în al doilea cabinet condus de Emil Boc, constituit în decembrie 2009. Dezvoltarea Regională a ajuns atunci la Elena Udrea, de profesie avocat, care fusese ministru al Turismului în guvernul PDL-PSD.

Sulfina Barbu a fost ministru al Mediului în guvernul Alianței D.A. până la îndepărtarea miniștrilor PDL din Guvern. Barbu s-a mai întors la Palatul Victoria însă portofoliul primit în septembrie 2011 era cu totul diferit, cel al Muncii, unde l-a înlocuit pe Sebastian Lăzăroiu, care-i exasperase pe liderii PDL cu sfaturile date în legătură cu strategia politică pe care partidul ar fi trebuit să o adopte.

De la Interne la Transporturi

Și Daniel Chițoiu, actualul secretar general al ALDE, a avut mai multe portofolii, însă înrudite între ele. Fost șef al ANAF în perioada premierului Tăriceanu, Chițoiu a fost numit ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri în primul guvern USL, constituit după demiterea cabinetului Ungureanu, în mai 2012. În al doilea guvern PSD-PNL, Chițoiu a fost vicepremier și ministru al Finanțelor. Neașteptată a fost evoluția lui Ioan Rus. De profesie jurist, Rus a ocupat de două ori funcția de ministru de Interne, în guvernele Năstase și primul guvern Ponta. Ulterior, a fost ministru al Transporturilor în guvernele Ponta 3 și 4. A trebuit să demisioneze de la Transporturi din cauza unei declarații care nu avea legătură cu domeniul de care se ocupa, ci în legătură cu... diaspora. ”Au poate 1.500 euro salariu. De banii ăștia, copiii se fac golani acasă și nevasta curvă”, a comentat Rus, declarație care a declanșat o furtună în presă și pe rețelele de socializare.

Citește și: Klaus Iohannis nu mai acceptă nicio nouă schimbare în Guvern până pe 1 decembrie

Tot la Transporturi, dar în guvernul Ponta 1 (mai-decembrie 2012), a activat liberalul Ovidiu Silaghi. El mai fusese ministru în timpul guvernului PNL-UDMR (aprilie 2007-decembrie 2008), dar atunci deținuse Ministerul pentru IMM-uri, Comerț și Turism. Rovana Plumb (PSD) a schimbat trei ministere până acum. Pe vremea lui Adrian Năstase a fost șefa Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, iar în mai 2012 a devenit ministrul Mediului până în decembrie 2012.Victor Ponta a rechemat-o în cel de-al patrulea cabinet pe care l-a condus (decembrie 2014-noiembrie 2015), dar la Fonduri Europene. Mihai Tudose i-a oferit același post în guvernul său, dar i-a forțat demisia în octombrie 2017 din cauza scandalului Belina. După alte câteva luni, a revenit în cabinetul Dăncilă tot la Fonduri Europene.

Actualul europarlamentar PSD Dan Nica a fost de trei ori ministru al Comunicațiilor, în guvernele Năstase și Ponta 1 și 2, funcție deloc surprinzătore dată fiind pregătirea sa și experiența profesională. În schimb, a fost o surpriză numirea sa ca ministru de Interne în perioada februarie-septembrie 2009. Avocatul Dan Șova și-a început cariera în Guvern ca ministru pentru relația cu Parlamentul în guvernul Ponta 1, însă în următoarele două cabinere conduse de Victor Ponta a avut, succesiv, postul de ministru delegat pentru proiecte de infrastructură și ministru al Transporturilor.

Eugen Teodorovici a avut două mandate succesive de ministru al Fondurilor Europene în perioada decembrie 2012-martie 2014. Apoi a fost mutat la Finanțe până în noiembrie 2014. S-a reîntors la conducerea MFP odată cu instalarea guvernului Dăncilă. Constantin Niță (PSD) a fost ministru pentru IMM-uri, Comerț și Mediul de Afaceri în guvernul Boc 1. În decembrie 2012, Ponta l-a readus în Guvern ca ministru delegat pentru Energie, dar în martie 2014, când liberalii au ieșit din USL și din Guvern, Niță a fost mutat la Economie. Doina Pană a fost numită tot de Ponta ministru pentru Dialog Social, mutată apoi la Ape și Păduri, iar în guvernul Tudose a reocupat acest portofoliu.

Fifor și Șova, salturi surprinzătoare

Darius Vâlcov a deținut două portofolii dinstincte, dar foarte apropiate. În guvernul Ponta 3 a fost ministru delegat pentru buget, iar Ponta 4 a fost mutat la Finanțe, funcție deținută până în martie 2015, când a trebuit să demisioneze din cauza problemelor cu DNA. Andrei Gerea (ALDE) a fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2012-martie 2014. S-a reîntors în Guvern în decembrie când a fost numit ministru delegat care avea sub oblăduire, în mod neașteptat, Energia și... IMM-urile.

Permutări neașteptate au fost și în cazurile lui Mihai Fifor și al lui Lucian Șova. Primul a fost ministru al Economiei în guvernul Tudose, iar în guvernul Dăncilă a fost, până la recenta remaniere, ministru al Apărării. Șova a fost coleg cu Fifor în guvernul Tudose ca ministru pentru Mediul de Afaceri și Comerț, dar odată cu înlocuirea lui Mihai Tudose cu Viorica Dăncilă, a devenit ministru al Transporturilor. Ca și Fifor, nu a rezistat remanierii.

De precizat este că nu doar la ministerele cu impact important asupra vieții economice se regăsesc acest gen de permutări, fiind o caracteristică a activității guvernamentale în întregul ei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel