Ministerul Economiei, răspuns la întrebarea momentului despre activele ruseşti din România
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Lukoil
Lukoil
EXCLUSIV
În România funcționează aproximativ 600 de societăți cu capital rusesc, firme care, în virtutea sancțiunilor occidentale impuse Moscovei ca răspuns la agresiunea ei din Ucraina, trebuie controlate, verificate și luată o decizie în consecință. DC Business a întrebat la Ministerul Economiei dacă instituția a angajat proceduri în acest sens.

Ce au întrebat redactorii DC Business

 

Iată care sunt întrebările pe care le-am transmis ministerului:

"Pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina, Ministerul Economiei a angajat deja proceduri de verificare a companiilor cu capital rusesc?

Dacă da, ce companii sunt vizate în primul rând? Și care ar putea fi rezultatul acestor verificări, ce decizii ar putea fi luate împotriva lor".

 

Ce a răspuns Ministerul Economiei

 

Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă facem cunoscut faptul că la nivelul agenților economici care funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei nu au fost identificate structuri asociative între aceștia și companii rusești care să facă obiectul procedurilor menționate de dumneavoastră”, a venit răspunsul Ministerului Economiei. 

Ceea ce nu înseamnă însă că autoritățile nu se ocupă de această chestiune. De altfel, a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

„Ministerul Finanțelor, prin intermediul mai multor structuri, printre care și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a inițiat mai multe analize privind impactul războiului din Ucraina asupra economiei României, fiind verificat și modul în care sancțiunile anunțate de Comisia Europeană și un număr de state vor afecta companiile cu acționari ruși din România, inclusiv persoane aflate pe lista sancțiunilor, precum și expunerea sectorului bancar față de aceste companii”, a anunțat reprezentantul Guvernului de la București. 

Potrivit precizărilor sale, ”Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este autoritatea competentă în cazul sancţiunilor de blocare a fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietatea, sunt deţinute de sau se află sub controlul, direct sau indirect, al persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entităţi desemnate. Pe baza informaţiilor primite de la instituţiile abilitate, până în prezent, ANAF derulează proceduri specifice pentru un număr de 3 persoane juridice care ar putea avea legături cu 2 persoane fizice, respectiv o persoană juridică, listate în Regulamente/Decizii europene", a subliniat Cărbunaru. 

8.000 de angajați 

Merită menționat că pe lista marilor companii controlate de oligarhi ruşi în România figurează, printre altele, TMK, numărul 1 în producţia de ţevi de la noi, Gazprom şi Lukoil. În total, cele trei întreprinderi numără peste 8.000 de angajaţi şi afaceri de aproximativ 3 miliarde de euro. 

Și iarăși un aspect interesat: Vagit Alekperov, șeful Lukoil, companie care a derulat în România afaceri de peste 100 de milioane de euro, în 2020 și care este şi acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, s-a numărat printre primii oameni de afaceri ruși care au denunţat public războiul împotriva Ucrainei. Grupul are 300 de benzinării la noi în ţară şi, dacă va fi inclus pe lista sancţiunilor, primii care ar avea de suferit ar fi cei aproximativ 1600 de angajaţi români.

Într-un comentariu pe această temă, analistul Adrian Negrescu, își exprima, într-o intervenție la emisiunea Observator, speranța că autorităţile să acţioneze de la caz la caz, să se gândească în primul rând la angajaţii români şi să identifice măsurile optime în aceste condiţii, mai cu seamă că toate aceste companii sunt angajate în lanţuri economice, angajează relaţii de afaceri cu companii din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel