Ministerul Energiei are în analiză proiecte de 1 miliard euro, finanțate prin PNRR
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Informație oferită la o conferință pe probleme de energie
Informație oferită la o conferință pe probleme de energie
Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre finanțări de proiecte prin PNRR. 

Ministerul Energiei are în analiză proiecte în valoare totală de un miliard de euro, care ar urma să fie finanţate prin PNRR, pentru realizarea de capacităţi de producere a electricităţii din surse regenerabile, a hidrogenului şi a energiei în cogenerare de înaltă eficienţă, a anunțat Dan Drăgan la conferința „Criza energetică și efectele pe termen lung“, organizată de DC News. 

"Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem aproximativ 1,6 miliarde de euro, iar prin Fondul pentru Modernizare, care se întinde până în 2030, alocările sunt la acest moment, la valoarea certificatului de dioxid de carbon, de circa 16 miliarde de euro. Din aceste alocări, deja sunt în analiză proiecte de aproximativ un miliard de euro pe PNRR, pentru producţia de energie din surse regenerabile şi producţia de hidrogen şi cogenerare de înaltă eficienţă", a arătat Drăgan, în conferinţa "Criza energetică şi efecte pe termen lung", organizată de DC News.

Pe Fondul de Modernizare au fost deja alocate sume în valoare de 2,5 miliarde de euro şi urmează ca, în primul trimestru al anului viitor, Ministerul Energiei să vină cu noi apeluri de proiecte în valoare de de 2 - 2,3 miliarde de euro.

"Capacităţile care pot fi repede puse în funcţiune sunt cele regenerabile. Sperăm ca prin aceste capacităţi pe care România le va pune în funcţiune în următorii 2-3 ani să avem cantităţi noi de electricitate generate de capacităţile noi de producţie care să asigure un preţ echitabil şi să putem exporta nu doar electricitate, ci şi securitate în plan regional", a completat Drăgan.

Secretarul de stat a precizat, totodată, că ”s-a reușit ca nivelul de înmagazinare a gazelor naturale în depozite să fie foarte ridicat, aproximativ 97% din depozite sunt acoperite în acest moment, peste 3 miliarde de metri cubi fiind stocați și suntem convinși că acest volum ne va ajuta să trecem cu bine peste această perioadă de iarnă. Suntem bucuroși să vedem că marile companii naționale care acționează în acest domeniu au contracte și au semnat documente de colaborare cu companii semnificative pentru importul în caz de necesitate a unor volume importante“, a adăugat reprezentantul Ministerului Energiei la conferința organizată de DCNews. 

Citește și Guvernul s-a răzgândit. CE Oltenia reia negocierile cu Tinmar Energy

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) CE Oltenia a decis reluarea dialogului cu Tinmar Energy în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor privind capacități noi mai puțin poluante, prevăzute în Planul de Restructurare și Decarbonare a CE Oltenia aprobat de Comisia Europeană.

Acest lucru este posibil după ce acționarii CE Oltenia au respins atât anularea procedurii de selecție pentru proiectele la care a fost desemnat Tinmar Energy SA “ofertant selectat”, cât și reluarea procedurii de selecție într-un mod accelerat pentru selectarea de investitori în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor. Pe 12 octombrie 2022, acționarii CE Oltenia au adoptat o hotărâre prin care au respins documentele tranzacției negociate cu Tinmar Energy, în urma avizului negativ dat de Consiliul de Supraveghere al CEO.

Prin această decizie a AGEA, demersul de asociere cu Tinmar Energy rămâne deschis și poate continua cu noi negocieri pentru rediscutarea unor termeni și condiții. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o  putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național, se spune într-un comunicat al companiei energetice.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deţine 9 grupuri energetice, cu o putere instalată de 2595 MW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel